Historisk arkiv

Siri Bjerke fikk innføring i LA21

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Siri Bjerke fikk innføring i Lokal Agenda 21

-En veldig god ide å tenke på tvers av sektorer, sa Miljøvernminister Siri Bjerke, etter at hun i dag fikk en grundig gjennomgang fra ulike aktører om arbeidet med Lokal Agenda 21 i Norge. Hun lyttet med interesse til pilotprosjektet fra bydelen Storhaug i Stavanger. Men var blant de få som ikke ble overrasket over NAFs miljøengasjement.

Dato: 31. mars 2000

For et par år siden, i en annen rolle enn som miljøvernminister, ble nemlig den nåværende statsråden bedt om å holde et innlegg for NAF om bærekraftig utvikling. Nå er NAF på banen både nasjonalt med NAF Agenda 21, og gjennom sin internasjonale samarbeidsorganisasjon, som en pådriver for å tenke og handle miljørettet.

1000 fotballkamper hver kveld

De fleste av oss tenker vel først og fremst på matpakkekjørerne når vi tenker bil og miljø. Men Informasjonssjef Egil Otter i NAF har en annen vinkling. I Norge foregår det hver kveld rundt ett tusen fotballkamper lokalt. Det betyr svært mye bilkjøring, til frustrasjon for foreldre og forurensning av miljøet. Et lokalt miljøprosjekt blant NAF-medlemmer i Møre og Romsdal, nærmere bestemt Surnadal kommune, kom fram til en ordning hvor de utnyttet kommunens minibusser på kveldstid. Prosjektet fungerte veldig bra, og ideen har spredt seg til nabolandet Danmark. Problemet nå er at det positivet tiltaket dessverre ble stoppet av en gammel konsesjonsordning.

En bedre bydel

NAF ble hentet fram som ett av to gode LA21-eksempler da statsråden skulle orienteres om Lokal Agenda 21 i Norge. Viktige drivkrefter bak Lokal Agenda 21 i Norge er først og fremst Idébanken og Miljøheimevernet, med god støtte av lokale lag og organisasjoner. Og selvsagt med økonomisk og mental drahjelp fra Miljøverndepartementet. Og presentasjonen for statsråden fant sted hos Idébanken i Oslo. Det andre gode prosjektet som ble presentert var LA21-prosjektet i Stavanger, som er et samarbeid mellom kommunen, frivillige organisasjoner og næringslivet. Av mange interessante tiltak valgte prosjektleder Terje Torkildsen fra Miljøheimevernet i Stavanger å fokusere på bydelen Storhaug. En bydel preget av indre-øst problemer, med få grøntarealer, tett befolkning og mange innvandrere. Prosjektet har fått samlet bydelen i lokale utvalg som alene og på tvers har utviklet en levende og trivelig bydel med store visjoner for egen framtid.

Norge i tet

William Lafferty fra ProSus presenterte tall og fakta fra ProSus sitt arbeide med å dokumentere satsingen på bærekraftig utvikling etter Riokonferansen og Agenda 21 i 1992. I starten var Sverige og Storbritannia blant pådriverne som lå lengst framme med Lokal Agenda-arbeidet, fortalte Lafferty. Etterhvert har disse to landene sakket akterut i arbeidet og nå er det Danmark, Norge og Finland som ligger i tet. Ifølge Lafferty er engasjementet for Lokal Agenda 21 litt for nedadgående akkurat nå, men han venter et løft opp mot Rio +10 i 2002, som blir en viktig oppfølgingskonferansen ti år etter den store Miljøkonferansen i Rio. Uansett, mener Lafferty, er Lokal Agenda det mest levedyktige tiltaket som kom ut av Rio og Agenda 21.

Synliggjøring

Ett av problemene for Lokal Agenda 21, ifølge Dag Endal i Miljøheimevernet, er at det lett blir usynlig. Tema står ikke på dagsorden i Akersgata, og miljøbevegelsen sliter med å få det opp over horisonten i mediedebatten. Endals erfaring fra mange foredrag og møter om temaet rundt om i landet er at folk sier: "Ja, dette var interessant, dette vil vi også gjøre noe med. Men hvorfor har vi ikke hørt om det før?". Og det er her miljøvernministeren kommer inn i bildet. Kan hun greie å synliggjøre dette viktige arbeidet for flere enn de få aktive og engasjerte?

Vil du vite mer om LA21 kan du slå opp på de nasjonale internettsidene for lokal agenda 21 i Norge: www.agenda21.no