Historisk arkiv

Siri Bjerke på besøk i Øst-Finnmark

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøvernministeren har denne uken besøkt de østlige delene av Finnmark. Tema for turen har blant annet vært bevaring av villaksstammene, utvidelse av Øvre Pasvik Nasjonalpark og rovdyrproblemene for reindriften. (14.07.00)

Siri Bjerke på besøk i Øst-Finnmark

Miljøvernministeren har denne uken besøkt de østlige delene av Finnmark. Tema for turen har bl.a. vært bevaring av villaksstammene, utvidelse av Øvre Pasvik Nasjonalpark og rovdyrproblemene for reindriften.

Kontaktutvalget for utvidelse av Øvre Pasvik Nasjonalpark er skeptiske til å verne for store deler av Finnmark. Statsråd Bjerke møtte utvalget, og fikk med seg klare beskjeder tilbake til departementet.

Vern av villaksstammene ble viet mest tid under besøket. Miljøverndepartementet er i gang med arbeidet med opprettelse av nasjonale laksefjorder og –vassdrag. Villaksen i Norge er truet, og i spesielle områder skal villaksen ha et omfattende vern mot sykdommer og rømt oppdrettslaks. Oppdrettsnæringen er redd dette betyr nedleggelse for en del eksisterende oppdrettsanlegg, og til hinder for opprettelse av nye.

Ministeren møtte også representanter for reindriftsnæringen. Rovdyrskadene i reinflokkene er store, og reineierne vil redusere bestanden av jerv og ørn. Også erstatningsordningene for tap av rein til rovdyr ble kritisert. Bjerke lovet å se på mulighetene for en mer effektiv felling av rovdyr som gjør skade. Erstatningsordningene er det allerede et arbeid i gang for å gjøre endringer i.