Spleiselag stenger atomkraftverk i Litauen
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I
Utgiver: Miljøverndepartementet
Pressemelding | Dato: 20.06.2000 | Sist oppdatert: 21.10.2006
Miljøvernminister Siri Bjerke deltar 20. juni på en giverkonferanse i Vilnius vedrørende stenging av Ignalina kjernekraftverk. Norge vil bidra med 12,5 millioner kroner for å få lagt ned dette atomkraftverket, som representer en stor trussel i forhold til norske interesser. (20.06.00) Les mer om tema radioaktiv forurensning
Pressemelding
Dato: 20.06.2000
Kontaktperson:Brage Rønningen, tlf. 22 24 57 09
Europeisk spleiselag stenger atomkraftverk i Litauen
Norge bidrar med 12,5 millioner kroner for å få lagt ned Ignalina kjernekraftverk i Litauen. Regjeringen i Litauen har besluttet at den eldste av de to reaktorene ved anlegget skal stenges innen 2005. Det forventes også at den andre reaktoren stenges innen 2010. En rekke europeiske land vil bidra med økonomisk bistand til arbeidet.
En sikkerhetsbrosjyre fra kjernekraftverket Ignalina er ikke lenger nok, nå skal atomkraftverket i Litauen stenges.
Miljøvernminister Siri Bjerke deltar i dag på en giverkonferanse i Vilnius der bl.a. representanter for EU-kommisjonen, EU-landene, atomkraftlandene Russland, Ukraina og Kina og internasjonale finansinstitusjoner deltar. Konferansen tar for seg både økonomiske, politiske og tekniske spørsmål knyttet til reaktorstengingen. Forberedelsen til og gjennomføringen av stengingen vil koste ca. 1,7 milliarder kroner. EU-landene har foreløpig satt av 1,25 milliarder kroner til prosjektet.
Atomkraftverket i Ignalina er blant de som representer den største trussel i forhold til norske interesser. Reaktorene er av samme type som i Tsjernobyl og ligger geografisk mye nærmere Norge. Kraftverket står for 80% at Litauens kraftproduksjon. Dermed vil det også være nødvendig med et arbeid for legge til rette for annen kraftproduksjon i landet. Gasskraftverk ved Ignalina er et aktuelt alternativ. Det er også planer for vannkraftutbygging og termokraftverk. Giverlandene vil yte økonomisk bistand også til arbeidet med å sikre krafttilgangen i Latvia.
Norge ønsker å bidra med mer penger til arbeidet med å stenge Ignalina-kraftverket, dersom Litauen retter seg etter de krav som følger pengestøtten.