Historisk arkiv

Statsråden betinget optimist i Haag

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

- Jeg er betinget optimist foran disse klimaforhandlingene, sier miljøvernminister Siri Bjerke. Søndag formiddag kom hun til Haag, hvor ministrene ble møtt med symbolske sekkediker som miljøorganisasjonene hadde plassert ut i forhandlingsbyen. (20.11.00)

Statsråden betinget optimist i Haag

Miljøorganisasjonene hadde plassert ut symbolske diker i Haag før ministermøtet, for å demonstrere at det ikke er denne typen sikring som må til mot dagens miljøproblemer. (Foto: Eva Nordvik)
- Jeg er betinget optimist foran disse klimaforhandlingene, sier miljøvernminister Siri Bjerke. Søndag formiddag kom hun til Haag for å delta i ministerdelen av forhandlingsrunden, en runde som forhåpentligvis ender opp med en avtaletekst. Over 100 miljøvernministre er ventet til Haag for å delta i sluttforhandlingene, og det er avsatt en hel uke til dette arbeidet. (20.11.00)

Siri Bjerke hadde allerede søndag ettermiddag samtaler med den nederlandske miljøvernministeren Jan Pronk, som er president for forhandlingene. Han hadde invitert 35 ministre til et forberedende møte. Det har vært snakk om at ministrene skal jobbe i mindre grupper, ikke i plenum, og disse gruppene skal presentere forslag til løsninger på de ulike problemstillingene.

Fornuftig arbeidsform

- Det er flere her som er skeptisk til denne måte å jobbe på, men jeg tror det er en svært fornuftig arbeidsform hvis vil skal komme i mål i løpet av denne uken. Denne forhandlingsrunden er svært viktig, og Norge vil delta aktivt i alle diskusjoner for at vi skal komme fram til en løsning, sier Bjerke.

Norge har deltatt i mange uformelle konsultasjoner siden forhandlingsrunden i Bonn i fjor høst, noe miljøvernministeren mener har vært svært nyttig. – Vi har identifisert flere områder hvor Norge kan være brobygger, blant annet i spørsmål om u-landenes rolle, og også når det gjelder skogplanting som virkemiddel for å redusere klimagassutslipp. Det kan komme til nytte nå, sier hun.

Vanskelig spørsmål

Det er mange vanskelige spørsmål som skal løses i løpet av uken. Norges klare holdning er at Kyotomekanismene må bidra til reelle utslippsreduksjoner, og tiltakene må ikke komme i konflikt med andre miljøkonvensjonser. Kjernekraft skal ikke inngå i forhandlingene med utviklingslandene (CDM). Opptak av klimagasser i skog, såkalte "sinks", kan aksepteres under forutsetning av at det blir utarbeidet et regelverk som gjør dette miljømessig forsvarlig. Selger skal være ansvarlig for at kvotene de kjøper er gyldige. Norge går også inn for økt økonomisk støtte til teknologioverføring, kapasitetsbygging og tilpasningstiltak i u-land.

Bakgrunnsstoff om klimaforhandlingene