Historisk arkiv

Større armslag til lokal miljøvernpolitikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Mer myndighet og ansvar til kommunene skal gjøre det spennende å være lokal miljøvernpolitiker

16 kommuner inviteres til å delta i et prosjekt for å gi Miljøverndepartementet råd i arbeidet med å styrke og videreutvikle den lokale miljøvernpolitikken. (09.10.00) Invitasjon til kommunene

Pressemelding

Dato: 09.10.00

Mer myndighet og ansvar til kommunene skal gjøre det spennende å være lokal miljøvernpolitiker

16 kommuner inviteres til å delta i et prosjekt for å gi Miljøverndepartementet råd i arbeidet med å styrke og videreutvikle den lokale miljøvernpolitikken. Dette er et av tiltakene i Regjeringens program for fornyelse og effektivisering av offentlig sektor. Departementet ønsker dialog med kommunene om hvordan den lokale miljøvernpolitikken kan styrkes.

Kommunene Fredrikstad, Ski, Ringsaker, Lom, Hole, Larvik, Porsgrunn, Sirdal, Stavanger, Austevoll, Bergen, Rindal, Røros, Overhalla, Vestvågøy og Tana inviteres derfor med i et samarbeidsprosjekt fram til mars 2001. Hensikten er å utveksle erfaringer og synspunkter mellom de kommuner som deltar og mellom kommunene og miljøvernforvaltningen. Gjennom prosjektet ønsker Miljøverndepartementet å få fram gode forslag til virkemidler, kompetanse og formidling av statlig miljøvernpolitikk. Mer myndighet og ansvar skal gi større handlingsrom i den kommunale miljøvernpolitikken.

For å møte dagens miljøutfordringer kreves et godt samspill mellom kommunene og statlige myndigheter. Myndighet og ansvar bør ligge på det nivået i forvaltningen som har best forutsetning for å ivareta dem på en effektiv og god måte. Norske kommuner har allerede en viktig rolle i arbeidet med å bedre miljøet, og råder over viktige virkemidler på miljøvernområdet. I mange kommuner er det et bredt, folkelig engasjement for å dreie utviklingen på lokalt plan i mer miljøvennlig retning.

Erfaringer fra tidligere forsøksprosjekter med delegering av myndighet og fra arbeidet med lokal Agenda 21 i kommunene, vil inngå i arbeidet. Et viktig grunnlag vil dessuten være kommunenes egne ønsker om virkemidler på miljøvernområdet.

Kontaktperson: Jostein Aanestad, tlf 22 24 58 04