Historisk arkiv

Støyplager og dekkavgift

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Støyplager og dekkavgift

Muligheten for en avgift for bildekk som støyer mye har fått mye oppmerksomhet i media de siste dagene. Statens Forurensingstilsyn har laget en rapport med beskrivelse av en rekke tiltak som kan redusere støy fra biltrafikk. Støydifferensiert avgift er ett av de mulige tiltakene. Miljøverndepartementet har ikke vurdert hvilke tiltak som bør iverksettes. Og uansett skal forslagene utredes grundig. Dermed har det blitt mye støy rundt en sak som ikke er behandlet i det hele tatt. Det som kan slås fast er at støy er et helseproblem for mange mennesker, og 70% av støyen kommer fra biltrafikk.

Velg tema støy

Dato: 27. april 2000

I St.meld. nr. 8 (1999-2000) Regjeringens miljøvernpolitikk og rikets miljøtilstand er det fremmet en målsetting om at støyplagen skal reduseres med 25 prosent innen 2010. Bakgrunnen for denne målsettingen er at svært mange mennesker rammes av støy i dag. Dette medfører helseproblemer og andre former for redusert livskvalitet, bla. søvnproblemer og stress.

Samfunnet påføres årlig store kostnader som følge av støy. Støy fra veitrafikk er den dominerende støykilden, over 70 prosent av støyplagen skyldes veitrafikk. Stortingsmelding nr 8 ligger nå til behandling i Stortinget.

I rapporten Mulige tiltak for å redusere støy fra Statens forurensingstilsyn omtales en rekke tiltak og virkemidler som kan være mulige å anvende for å nå målsettingen om 25 prosent reduksjon i støyplagen, bl.a. tiltak for å redusere støy fra bildekk, veidekke og bilmotorer. Det blir i rapporten pekt på at en støydifferensiert avgift på bildekk er et eksempel på et virkemiddel som kan anvendes for å øke bruken av de mest støysvake dekkene, slik at støyen fra vegtrafikk reduseres. Andre eksempel på virkemiddel for å gjennomføre dette tiltaket er informasjon og merkeordninger.

Miljøverndepartementet har ikke tatt stilling til hvilke tiltak og virkemidler som bør anvendes for å nå målsettingen om 25 prosent reduksjon i støyplagen. Dette vil bli nærmere vurdert etter at St. meld. 8 er behandlet i Stortinget. Før forslag om tiltak for å redusere støyen fra bl.a. bildekk eventuelt blir fremmet, vil disse bli grundig utredet. Berørte fagmiljøer nasjonalt og internasjonalt vil eventuelt bli trukket inn, og berørte interesseorganisasjoner vil på vanlig måte bli hørt.