Historisk arkiv

Strandsonen skal sikres til friluftsliv for alle

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Privatisering og ulovlig utbygging av strandområdene har ført til sterke begrensninger på friluftslivet i strandsonen for folk flest. Nå vil miljøvernminister Siri Bjerke gi strandsonen tilbake til allmennheten, og i dag presenterer hun en omfattende tiltakspakke. (27.06.00) Statsrådens innlegg

Pressemelding

Dato: 27.06.2000

Strandsonen skal sikres til friluftsliv for alle

Privatisering og ulovlig utbygging av strandområdene har ført til sterke begrensninger på friluftslivet i strandsonen for folk flest. Nå vil miljøvernminister Siri Bjerke gi strandsonen tilbake til allmennheten, og i dag presenterer hun en omfattende tiltakspakke.

Miljøvernministeren ønsker en generell rettsregel om fri ferdsel i en sone på minst 25 meter fra sjøen med visse unntak. Hun vil også styrke friluftsloven med en vernebestemmelse for å sikre bynære eller andre viktige friluftsarealer mot nedbygging eller privatisering. Hensikten er at viktige naturområder ikke blir omdisponert på en måte som stenger for friluftslivet. I en ny stortingsmelding om friluftslivet vil miljøvernministeren vurdere lovendringer som kan styrke allmennhetens rettigheter.

Praksis for dispensasjoner i 100-meters beltet i strandsonen skal inngå i et nytt rapporteringssystem. Den første rapporten kommer til høsten. Dersom disse rapportene viser at kommunene fremdeles gir dispensasjoner i strandsonen som undergraver allmennhetens friluftsliv, vil kommunene kunne miste denne retten.

Det geografiske virkeområdet etter plan- og bygningslovens rikspolitiske retningslinjer for Oslofjordområdet, foreslås utvidet til Agderfylkene. Dette er områder som er særlig presset. Direktoratet for naturforvaltning vil utrede et beslutningsgrunnlag for en slik utvidelse i løpet av høsten 2001.

Direktoratet for naturforvaltning har utarbeidet en ny håndbok om allemannsretten og forholdet til registrering og fjerning av ulovlige stengsler i strandsonen. Hensikten er å en mer enhetlig forvaltningspraksis når det gjelder håndtering av sjikanøse stengsler.13 kommuner ønsker å delta i et nærmere samarbeidsprosjekt om dette.

Miljøvernministeren legger stor vekt på verneplanarbeidet for Oslofjorden. Verneplanutvalget for Oslofjorden har fremmet forslag om å opprette 143 nye og utvide 38 eksisterende naturvernområder. Prosessen med å sikre disse områdene har startet, og aktuelle virkemidler vil bli drøftet med berørte kommuner og fylkeskommuner.

Kontaktperson:

Rådgiver Ivar Hjermundrud, 90 91 73 09