Historisk arkiv

U-hjelp skal fremme det globale miljøet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

-Industriland må støtte opp om miljøprosjekter i utviklingsland, ellers klarer vi ikke å nå forpliktelsene i Kyotoprotokollen, sa miljøvernminister Siri Bjerke under det uformelle ministermøtet i Bergen i helgen. (19.09.00)

U-hjelp skal fremme det globale miljøet

-Industriland må støtte opp om miljøprosjekter i utviklingsland, ellers klarer vi ikke å nå forpliktelsene i Kyotoprotokollen, sa miljøvernminister Siri Bjerke under det uformelle ministermøtet i Bergen i helgen. Mer enn 20 miljøvernministre fra alle verdensdeler deltok på møtet.

Bjerke mener u-hjelpen skal være et virkemiddel i internasjonal miljøpolitikk, slik at økonomisk vekst skjer på en bærekraftig måte. Bærekraftig energi var et hovedtema på Bergensmøtet. Økt tilgang på energi er en viktig forutsetning for fattigdomsbekjempelse og velstandsutvikling i utviklingsland. Samtidig virker verdens samlede energiforbruk negativt på miljøet. Ministrene var enige om at i-landene må bruke energi på en mer miljøvennlig måte, mens økningen i u-landenes energiforbruk må skje på en bærekraftig måte.

I-landene må bidra til teknologi- og kunnskapsoverføring, og til institusjonsoppbygging.

Miljøvernministrene diskuterte også forberedelsene til 10 -års markeringen av Rio-konferansen om miljø- og utvikling i 2002 , samt tiltak for å styrke FNs arbeid med miljøspørsmål.