Historisk arkiv

Uriktig kritikk om utslipp i havområder

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

NRK Dagsnytt har i dag fortalt at Riksrevisjonen kritiserer Norge for å bryte den såkalte OSPAR-konvensjonen om beskyttelse av det marine miljø i det nordøstlige Atlanterhav. Det er ikke riktig at Norge har brutt noen av de juridisk bindende forpliktelsene i avtalen. (26.09.00)

Uriktig kritikk om utslipp i havområder

NRK Dagsnytt har i dag fortalt at Riksrevisjonen kritiserer Norge for å bryte den såkalte OSPAR-konvensjonen om beskyttelse av det marine miljø i det nordøstlige Atlanterhav. Ifølge Dagsnytt knytter kritikken seg bl.a til utslipp av nitrogen til sårbare havområder. (26.09.00)

Det er ikke riktig at Norge har brutt noen av de juridisk bindende forpliktelsene i avtalen. Tvert i mot har Riksrevisjonen ikke avdekket indikasjoner på av norske myndigheter ikke følger opp OSPAR-kommisjonens juridiske bindende vedtak. Målet om 50 % reduksjon av næringssaltene fosfor og nitrogen i perioden 1985-95 bygger på en anbefaling fra 1988 som ikke er folkerettslig bindende, og som dessuten ingen andre land heller har oppfylt når det gjelder utslippene av nitrogen.

Regjeringen har satt et mål om 50% reduksjon av disse utslippene innen 2005 i forhold til utslippene i 1985. Energi- og miljøkomiteen har gitt sin tilslutning til dette.

Mijøverndepartementet har i dag mottatt Riksrevisjonens endelige bemerkninger i saken, og vil svare på disse innen fristen som er satt til 10. oktober.