Historisk arkiv

3 mill til å bekjempe Gyrodactylus

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Regjeringen foreslår å øke bevilgningene til bekjempelse av lakseparasitten Gyrodactylus salaris med 3 millioner kroner. Mer forskning og overvåking, samt ulike tiltak tilpasset det enkelte vassdrag er blant forslagene i revidert nasjonalbudsjett. (11.05.01).

3 mill til å bekjempe Gyrodactylus

Regjeringen foreslår å øke bevilgningene til bekjempelse av lakseparasitten Gyrodactylus salaris med 3 millioner kroner. Mer forskning og overvåking, samt ulike tiltak tilpasset det enkelte vassdrag er blant forslagene i revidert nasjonalbudsjett. (11.05.01)

Omfanget av infeksjoner med lakseparasitten Gyrocactylus salaris i norske vassdrag gjør det nødvendig med en målrettet og planmessig innsats for å utrydde parasitten og forebygge smitte.

Regjeringen ønsker å styrke bekjempelsen av Gyrodactylus salaris gjennom innsats på flere felt. Forbedret overvåking og prøvetaking i vassdrag, smitteforebyggende og smittebegrensende tiltak, bekjempelse av Gyrocactylus salaris i vassdrag med bruk av fiskesperrer og kjemisk behandling, utvikling av behandlingmetoder og alternativer til rotenon samt annen forskning og utvikling (FoU) er blant de prioriterte oppgavene.

En helhetlig bekjempelsesstrategi vil kreve bruk av ulike typer tiltak rettet mot begrensning av smitte og utryddelse av parasitten, og det må utarbeides spesifikke tiltakspakker for de enkelte regioner og vassdrag.

En rekke av disse tiltakene vil kreve framskaffelse av ny kunnskap. For inneværende år er det satt av midler til igangsetting av et eget ti-årig forskningsprogram på villaks over Miljøverndepartementets budsjett.