Historisk arkiv

Avtale undertegnet om modernisering av nikkelverket i Petsjenga

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøvernminister Siri Bjerke og Russlands økonomiminister Gref undertegnet i dag regjeringsavtalen om modernisering av nikkelverket i Petsjenga. Moderniseringsprosjektet vil gi ca 90 prosent reduksjon av utslipp av svoveldioksid og tungmetaller. (19.06.01)

Avtale undertegnet om modernisering av nikkelverket i Petsjenga

Miljøvernminister Siri Bjerke og Russlands økonomiminister Gref undertegnet 19. juni 2001 regjeringsavtalen om modernisering av nikkelverket i Petsjenga. Moderniseringsprosjektet vil gi ca 90 prosent reduksjon av utslipp av svoveldioksid og tungmetaller. Norge bidrar med inntil 270 millioner kroner til prosjektet.

-Jeg er svært fornøyd med at moderniseringsprosjektet ved nikkelverket i Petsjenga nå kan realiseres, over ti år etter at det først ble satt på dagsordenen. Dette er bra for miljøet både i Russland og Norge, og det gir inspirasjon til sterkere satsing på miljøvern i Russland, sier Siri Bjerke.

Samarbeid om kartlegging og overvåking av utslipp fra nikkelverket i Petsjenga var blant de første samarbeidsprosjektene vi hadde under den norsk-russiske miljøvernkommisjonen. I samarbeid fant vi blant annet hva naturen kunne tåle av svovel- og tungmetallutslipp. Det er mange som nå vil følge med i endringene i naturens tilstand. Dette innebærer også samarbeid med miljøvernmyndighetene sentralt og lokalt om miljøkontroll, noe som vil være et høyt prioritert område for kommisjonen når moderniseringsprosjektet har startet. Prosjektet vil ha stor betydning for helse- og miljøsituasjonen for befolkningen i grenseområdene.

-Jeg synes det er positivt at prosjektet også gir anledning til å profilere russisk miljøvernteknologi, og håper at teknologien som nå planlegges implementert på nikkelverket i Petsjenga kan tilpasses andre smelteverk på Kola og ellers i Russland, sier Bjerke.

Kontaktperson:

Avdelingsdirektør Magne Røed, mobiltlf.: 95 77 22 17