Historisk arkiv

Delegering av ansvar for kystforvaltningen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Spørsmål fra Stortinget

Delegering av ansvar for kystforvaltningen

Spørsmål nr 16 fra stortingsrepresentant Steinar Bastesen

"I forbindelse med Kystforvaltningsutvalgets innstilling ble Forsvaret i 1995 gitt i oppdrag å etablere en organisasjon for kystberedskap og aksjonsledelse. Meningen med dette var å gi forsvarskommandoene tilstrekkelig myndighet til å kunne ivareta førstelinjeberedskap for de øvrige etater. Med bakgrunn i Inngrepskonvensjonen er Sjøfartsdirektoratet delegeret myndighet til å gripe inn overfor miljøtrusler langs kysten.

Hvorfor har ikke statsråden delegert tilsvarende myndighet til Forsvaret?"

Miljøvernministerens svar på spørsmål nr 16 fra Steinar Bastesen

Som en oppfølging av Stortingets beslutning om å etablere et mer effektivt oppsyn i indre kystfarvann, har Forsvaret etablert en organisasjon for kystberedskap og aksjonsledelse. Ordningen iverksettes av vedkommende forsvarskommando når det oppstår akutte situasjoner på sjøen og fagetatenes eget beredskapsapparat ikke er etablert eller umiddelbart kan gripe inn. Den utøvende myndighet vil særlig tilligge Kystvaktens enheter, selv om også andre deler av Forsvaret kan benyttes.

Kystvakten er en svært viktig del av Norges beredskapsapparat. For å kunne forebygge at sjøulykker og andre skipsuhell fører til akutt forurensning, må Kystvakten kunne gripe inn raskt. For å sikre dette er Kystvakten allerede gjennom kystvaktloven gitt den nødvendige myndighet til å føre kontroll med at reglene i forurensningsloven overholdes. Det er derfor ikke nødvendig særskilt å delegere myndigheten etter forurensningsloven til Kystvakten. Det samme gjelder inngrep etter inngrepskonvensjonen. Kystvakten utfører førstelinjeberedskap på vegne av forurensningsmyndigheten, og har i den forbindelse samme myndighet som forurensningsmyndigheten til å foreta undersøkelser, gi pålegg og iverksette kontroll- og tvangstiltak overfor skip som medfører fare for akutt forurensning.

Norske myndigheter har større adgang til kontroll og inngrep overfor utenlandske skip i norsk territorialfarvann enn utenfor territorialfarvannet. Jeg ser det derfor som viktig at regjeringen nå skal vurdere spørsmålet om en utvidelse av territorialfarvannet fra 4 til 12 nautiske mil.