Historisk arkiv

Enklere tilgang til fiske og jakt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Terskelen for å utøve friluftsliv bør være lavest mulig. (27.04.01)

Pressemelding

Dato: 27.04.01

Stortingsmelding om friluftsliv:

Enklere tilgang til fiske og jakt

Terskelen for å utøve friluftsliv bør være lavest mulig. Regjeringen vil derfor fjerne den statlige fiskeravgiften for sportsfiske etter innlandsfisk og utvide retten til gratis fiske for barn t.o.m. 17 år.

Avvikling av den statlige fiskeravgiften vil gjøre sportsfiske etter innlandsfisk lettere tilgjengelig fordi man da bare trenger å skaffe fiskekort fra rettighetshaveren. Det vil særlig ha betydning for de som vil fiske bare noen få ganger i året, som ønsker å fiske for første gang, som har dårlig råd og ser kostnaden ved avgiften og prosessen for å få papirene i orden som en barriere.

Regjeringen vil utvide retten til gratis fiske for barn med to år slik at barn og ungdom til og med 17 år kan fiske gratis etter innlandsfisk. Erfaringene etter innføringen av gratis fiske for barn under 16 år er positive. En utvidelse av ordningen vil kunne bidra til bedret rekruttering av ungdom til sportsfiske.

Utarbeiding av driftsplaner er sentralt i arbeidet med å videreutvikle utnyttelsen av jakt og fiskeressursene. Både allmennhetens tilgang til jakt og fiske og grunneiernes utnyttelse av jakt og fiske i næringssammenheng, bør videreutvikles gjennom driftsplanprosesser. Opprettelse av større områder med felles jakt/fiskekort er viktig for å lette allmennhetens tilgang og må være sentralt i slike prosesser. De fleste utfordringer bør løses gjennom slike driftsplanprosesser.

Dersom prisene på jakt og fiske skulle bli urimelig høye, vil regjeringen gi Direktoratet for naturforvaltning hjemmel til å fastsette rammepriser for jakt og fiske på privat grunn. En slik hjemmel må benyttes med stor varsomhet når jakt og fiske inngår i kombinasjon med overnatting, guiding og andre tjenester.

Kontaktpersoner:
Rådgiver Ivar Hjermundrud tlf 22 24 58 99
Avd.dir. Harald S. Ruberg tlf 22 24 58 90