Historisk arkiv

Felling for å trygge ulvebestanden

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøverndepartementet har i dag vurdert organisasjonenes begjæring overfor Namsretten, men finner ikke at det er kommet fram nye momenter i saken. Departementet opprettholder derfor avgjørelsen om ikke å utsette fellingen. (09.02.01)

Pressemelding

Dato: 09.02.01

Felling for å trygge ulvebestanden

Felling av ulv i Østerdalen er et nødvendig tiltak for å sikre ulvens overlevelse i Norge, samtidig som det legges til rette for et aktivt landbruk. Forvaltningsmodellen innebærer et strengt vern av et begrenset antall familiegrupper av ulv i de områder det tillates etablering av familiegrupper og par. Utenfor disse områdene vil felling bli brukt for å regulere bestanden. Dette er den eneste måten å ivareta alle de hensyn som må tas.

Fellingsvedtaket på en familiegruppe og et par i Østerdalen er både lovlig fattet og setter ikke overlevelsesevnen til den skandinaviske ulvestammen i fare. En rask iverksetting er viktig for å avverge skader på bufe og kostbare tiltak i dette området i kommende beitesesong. Miljøverndepartementet har i dag vurdert organisasjonenes begjæring overfor Namsretten, men finner ikke at det er kommet fram nye momenter i saken. Departementet opprettholder derfor avgjørelsen om ikke å utsette fellingen.

Det er et absolutt krav for felling av ulv i Norge at bestanden tåler beskatning. Uttak av dyr i Østerdalen skjer fordi ulv i dette området representerer uakseptabelt store konflikter i forhold til sauehold og utmarksbeite. Det ble brukt om lag 17 millioner kroner på forebyggende tiltak i Østerdalen i fjor. Likevel ble det gitt erstatning for 612 sauer drept av ulv.

Det kreves en aktiv forvaltning for å legge til rette for en levedyktig ulvestamme i Skandinavia. Norge er forpliktet til å forvalte en del av denne stammen. Likevel må vi søke å unngå de største konfliktene. Regjeringen har derfor avgrenset det området der ulveetablering skal tillates. Sauetette områder er holdt utenfor. Vedtaket om felling i Østerdalen er et eksempel på hvordan forvaltningsmodellen skal fungere i praksis. Forvaltning av Bjørn, Gaupe og Jerv følger allerede lignende modeller, med ulik forvaltning i forskjellige deler av landet. Stortinget ga så sent som den 23. januar i år sin tilslutning til denne praksisen.

Et effektivt uttak av ulv kan bare gjennomføres en kort periode om vinteren, på sporsnø etter at man har innhentet sikker sporingsinformasjon. Derfor er det viktig at fellingsvedtaket til Direktoratet for naturforvaltnings gjennomføres mens forholdene fortsatt ligger godt til rette for det.