Historisk arkiv

Fleksibel forvaltning av ulv

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Regjeringen har i dag fastsatt området der ulv i et kontrollert og begrenset omfang skal tillates å etablere seg i par og familiegrupper. Områder med samisk tamreindrift og områder med mye sau på utmarksbeite er holdt utenfor området. (02.02.01) Oversiktskart

Pressemelding

Dato: 02.02.01
Kontaktpersoner: Avdelingsdirektør Pål Vidar Sollie, tlf.22 24 58 77
Seniorrådgiver Øivind Holm, tlf. 22 24 58 82

Fleksibel forvaltning av ulv

Regjeringen har i dag fastsatt området der ulv i et kontrollert og begrenset omfang skal tillates å etablere seg i par og familiegrupper. Områder med samisk tamreindrift og områder med mye sau på utmarksbeite er holdt utenfor området. Områder der ulv ikke er etablert i dag, er også inkludert i forvaltningsområdet. Dette er gjort for å gi forvaltningen fleksibilitet til over tid å fordele byrdene det innebærer å ha ulv i nærområdet. Det er likevel en forutsetning at en eventuell etablering av ulv i disse områdene skjer ved naturlig spredning.

Ulv ble fredet i Norge i 1973, og har fram til i fjor hatt et strengt vern i hele landet, med unntak av områder med samisk tamreindrift. For sesongen 2000 avgrenset Regjeringen dette området ytterligere i forhold til sauetette områder, samtidig som denne avgrensingen ble sendt på bred høring. Regjeringen har nå vedtatt et forvaltningsområde for ulv som innebærer en enda sterkere avgrensing med utgangspunkt i høringsrunden. I forvaltningsområdet skal det aksepteres et begrenset antall familiegrupper av ulv. For områder innenfor forvaltningsgrensen innebærer dagens vedtak ingen endringer når det gjelder ulvens status. I disse områdene vil det bli satset på arbeid for å forebygge at ulv gjør skade på sau og annet bufe. Forebyggende tiltak skal defineres i fylkesvise forvaltningsplaner for store rovdyr. Fylkesmennene har fått i oppdrag i løpet av 2001 å utarbeide slike forvaltningsplaner. Dette arbeidet skal utføres i nært samarbeid med berørte kommuner og organisasjoner.

Bestandsutviklingen for ulv tilsier en mer aktiv forvaltning i tiden som kommer. Dette innebærer at felling blir et virkemiddel som vil bli brukt stadig oftere både for å regulere bestanden og for å ta ut enkeltindivider av ulv som viser en truende eller nærgående adferd. Utenfor forvaltningsområdet vil etablering av revirmarkerende par og familiegrupper ikke tillates. Det vil senere være aktuelt å åpne for lisensjakt utenfor forvaltningsområdet.

Etablering av en forvaltningssone for ulv er nødvendig for å oppfylle den todelte målsettingen for rovviltforvaltningen; Alle store rovdyrarter skal ha levedyktige bestander i Norge, samtidig som det legges til rette for et aktivt landbruk med husdyrhold.

Regjeringen legger følgende avgrensing til grunn for forvaltningen av ulv:

  • Ikke etablering av par og familiegrupper av ulv i samiske tamreinområder
  • Ikke etablering av par eller familiegrupper i områder med kvotefri gaupejakt
  • I Hedmark: Ikke etablering av par og familiegrupper av ulv i kommunene Tolga, Os, Tynset, Alvdal, Folldal, Stor-Elvdal, Rendalen, Engerdal, Trysil, Åmot vest for Glomma, Elverum vest for Glomma, Våler vest for Glomma, Åsnes vest for Glomma, Ringsaker, Løten, Hamar, Stange, og Nord-Odal
  • I Akershus: Ikke etablering av par og familiegrupper av ulv i kommunene Hurdal, Eidsvoll, Nannestad, Gjerdrum, og Nittedal øst for Nitelv.
  • I Sør- og Nord-Trøndelag: Ikke etablering av par og familiegrupper av ulv.
  • I Oppland: Ikke etablering av par og familiegrupper av ulv, bortsett fra i Jevnaker kommune
  • I Buskerud: Ikke etablering av par og familiegrupper av ulv i kommunene Ål, Nes, Gol, Hemsedal, Hol, og Nore og Uvdal
  • I Telemark: Ikke etablering av par og familiegrupper av ulv i Vinje kommune
  • I Aust-Agder: Ikke etablering av par og familiegrupper av ulv i kommunene Bykle, Valle og Bygland