Historisk arkiv

Forbyr krom og arsen i trevirke

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøvernministeren har fastsatt et forbud mot salg og bruk av trykkimpregnert trevirke som inneholder krom eller arsen. Trevirke uten innhold av krom og arsen vil fortsatt være tillatt. (14.09.01)

Pressemelding

Dato: 14.09.01

Regjeringen forbyr farlige kjemikalier i trykkimpregnert trevirke

Miljøvernminister Siri Bjerke har nå fastsatt et forbud mot salg og bruk av trykkimpregnert trevirke som inneholder krom eller arsen. Dette er gjort for å redusere utslipp til naturen av disse miljøgiftene. Trykkimpregnert trevirke uten innhold av krom og arsen vil fortsatt være tillatt. Forbudet gjelder fra og med 1. oktober 2002.

- Det er svært viktig at vi nå får en forskrift som sterkt begrenser bruken av trevirke som inneholder krom og arsen. Dette er miljøgifter som er farlige for både mennesker og natur, sier miljøvernminister Siri Bjerke.

Det blir et forbud mot trevirke som er impregnert med forbindelser av krom eller arsen. Unntatt fra forbudet er likevel trevirke til bruk i næringsvirksomhet hvor det av hensyn til sikkerheten er nødvendig med god beskyttelse mot råte, for eksempel stolper til elektrisitets- og teleoverføring, autovern eller havneanlegg. Forbudet gjelder ny bruk eller gjenbruk - det som allerede er tatt i bruk omfattes ikke av forbudet. Det vil fortsatt være tillatt å bruke trevirke som er impregnert med impregneringsmidler uten krom eller arsen.

Rundt en fjerdedel av all furu som hogges i Norge blir trykkimpregnert, og nesten alt er såkalt CCA-impregnert trevirke som inneholder tungmetallene kobber (C), krom (C) og arsen(A). CCA-impregnert trevirke utgjør et miljøproblem fordi metallene lekker ut i miljøet. Dels skjer dette mens de er i bruk, dels når det er avfall.

Krom og arsen er begge kreftfremkallende og akutt giftige. Både krom og arsen gir kroniske effekter på alt som lever i vann. Krom er i tillegg svært allergifremkallende. Metallene tas opp i planter og kan på denne måten kunne spises av mennesker og beitende dyr.

Forskriften trer i kraft fra årsskiftet med krav til tørking og merking av impregnert trevirke. Selve forbudet mot bruk og omsetning vil likevel ikke gjelde før 1. oktober 2002.

Kontaktperson
Rådgiver Henrik Hallgrim Eriksen, 22 24 58 39

Les mer
Impregnert trevirke (Miljøstatus i Norge)