Historisk arkiv

Godkjent fylkesdelplan for Sørlandet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Aust-Agder første fylke som får godkjent fylkesdelplan for tettstedsutvikling og kjøpesenteretablering

Fylkesdelplan for tettstedsutvikling og kjøpesenteretablering for Aust-Agder ble i dag godkjent ved kongelig resolusjon i Statsråd. Aust-Agder er det første fylket som har vedtatt og fått godkjent denne type fylkesdelplan. (16.03.0|)

Pressemelding

Dato: 16.03.01
Kontaktperson: Avdelingsdirektør Hans Jacob Neumann, tlf. 22 24 59 10

Aust-Agder første fylke som får godkjent fylkesdelplan for tettstedsutvikling og kjøpesenteretablering

Fylkesdelplan for tettstedsutvikling og kjøpesenteretablering for Aust-Agder ble i dag godkjent ved  kongelig resolusjoni Statsråd. Aust-Agder er det første fylket som har vedtatt og fått godkjent denne type fylkesdelplan.

- Jeg håper at denne fylkesdelplanen vil bidra til en positiv og bærekraftig utvikling for byer og tettsteder på Sørlandet, sier miljøvernminister Siri Bjerke

Godkjenning av fylkesdelsplanen innebærer at Stoa-området blir et avlastningsområde for fylkessenteret Arendal. Regjeringen forutsetter imidlertid at fylkeskommunen gjennomfører en regional analyse som grunnlag for å avklare hvilken type handel som bør tillates etablert i dette området.

Godkjent fylkesdelplan skal erstatte den rikspolitiske bestemmelsen om midlertidig etableringsstopp for kjøpesentre utenfor sentrale deler av byer og tettsteder. Formålet med "kjøpesenterstoppen" er å styrke eksisterende by- og tettstedssentre, unngå unødvendig byspredning, økt bilavhengighet og dårligere tilgjengelighet til varehandelstilbudet for dem som ikke disponerer bil

Ved den sentrale godkjenningsbehandlingen er det lagt vekt på å vurdere hvorvidt intensjonen i kjøpesenterstoppen er tilstrekkelig ivaretatt, og om planens retningslinjer er tilstrekkelig som grunnlag for videre planlegging og behandling av søknader om etableringer og utvidelser av større kjøpesentre.

Regjeringen støtter i godkjenningen av fylkesdelplanen Aust-Agders overordnede mål og strategier. Det er tatt hensyn til at sørlandsbyene, ut fra topografi og bygningsstruktur, har spesielle utfordringer knyttet til utvidelse av handelsvirksomheten i sentrum.

Kongelig resolusjon 16.03.01: Godkjenning av fylkesdelplan for tettstedsutvikling og kjøpesenteretablering for Aust-Agder