Historisk arkiv

Høy prioritet til arbeidet med strandsonen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Regjeringen vil fortsette arbeidet med øke tilgjengeligheten til strandsonen. (27.04.01)

Pressemelding

Dato: 27.04.01

Stortingsmelding om friluftsliv:

Høy prioritet til arbeidet med strandsonen

Regjeringen vil fortsette arbeidet med øke tilgjengeligheten til strandsonen. I dette arbeidet inngår fortsatt sikring av viktige friluftsområder og etablering av flere kystleder, bedre skjærgårdstjeneste, skjerping av dispensasjonspraksis i strandsonen og forslag om en ny regel om ferdsel langs strandkanten.

Strandsonen er et område av nasjonal interesse. Det er hard konkurranse om bruken av denne sonen og den er sterkt utsatt for privatiserende tiltak. Ansvaret for å ta vare på og sikre bruken av strandsonen ligger primært hos kommunene. Regjeringen har imidlertid sett behov for å sette fokus på strandsonen gjennom en bred statlig satsing og vil videreføre denne for å skape varige resultater.

Regjeringen vil trappe opp innsatsen for å sikre viktige friluftsområder langs kysten fra svenskegrensen til og med Hordaland og enkelte områder lenger nord. I denne sammenheng vil det bli lagt stor vekt på at allmenne friluftslivsinteresser blir tilgodesett når statlige eiendommer som ikke lenger brukes til det opprinnelige formål, skal avhendes. Dette er særlig aktuelt når det gjelder forsvars- og fyreiendommer.

Arbeidet med kystleder og -stier er viktig for å bedre tilgjengeligheten langs kysten. Regjeringen vil medvirke til å videreføre dette arbeidet.

Drifts- og skjøtselsordninger for friluftsområdene langs kysten vil bli videreutviklet. Statens naturoppsyns samordnende rolle i skjærgårdstjenesten vil bli styrket.

Regjeringen vil fortsatt ha fokus på hvordan kommunene forvalter myndigheten til å gi dispensasjon fra forbudet mot bygging i 100 metersbeltet. Regjeringen vil følge opp planlovutvalgets forslag til endring av dispensasjonsregelen.

Regjeringen vil foreslå en ny regel i friluftsloven om at der avstanden fra bebodd hytte eller hus er minst 25 meter til middels høyvannstand, kan allmennheten ferdes hensynsfullt forbi nærmest sjøkanten også når tomtens innmarksareal strekker seg helt ned til sjøen. En slik utvidet rett vil bare gjelde ferdsel, ikke opphold.

Det vil i denne forbindelse bli utarbeidet ytterligere veiledning om hensynet til privatlivets fred og krav til ferdselskultur, der det legges vekt på at enhver bolig har krav på et uteareal for privatlivets fred.

Kontaktpersoner:
Avd.dir. Harald S. Ruberg tlf 22 24 58 90
Rådgiver Ivar Hjermundrud tlf 22 24 58 99