Historisk arkiv

Kommunene og organisasjonene er sentrale aktører

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Det kreves innsats på alle nivå og fra mange sektorer for å oppfylle målsettingene i friluftsmeldingen. (27.04.01)

Pressemelding

Dato: 27.04.01

Stortingsmelding om friluftsliv:

Kommunene og organisasjonene er sentrale aktører

Det kreves innsats på alle nivå og fra mange sektorer for å oppfylle målsettingene i meldingen. Det lokale nivået er særlig viktig. Regjeringen vil legge enda bedre til rette for at kommunene kan ta ansvar for å sikre og bedre mulighetene til å utøve friluftsliv. Regjeringen vil og bedre rammevilkårene for friluftslivsorganisasjonene.

Kommunene utgjør allerede i dag det viktigste nivået i arbeidet med friluftsliv. Kommunene har ansvaret for arealplanleggingen som er avgjørende for om det finnes attraktive areal for friluftsliv i nærmiljøet. Kommunene har og ansvar for tilrettelegging av områder for friluftsliv, opparbeiding og merking av turstier, informasjon som turkart osv.

De frivillige organisasjonene er sentrale i arbeidet med å stimulere til og organisere aktivitet. Også i arbeidet med å ta vare på friluftslivets natur- og kulturgrunnlag har de en viktig funksjon. Regjeringen ser store gevinster i å styrke organisasjonenes muligheter til å aktivisere flest mulig til friluftsliv. Regjeringen vil også støtte organisasjonenes muligheter til å medvirke i arealplanleggingen. Utvikling av regionale fora for natur og friluftsliv er et viktig tiltak i denne sammenheng. Interkommunale friluftsråd er en hensiktsmessig måte å organisere arbeidet på både i forhold til stimulering, tilrettelegging og arealforvaltning.

Regjeringen vil

  • Legge enda bedre til rette for at kommunene kan løse viktige oppaver for friluftslivet
  • Legge flere av de hjemlene friluftsloven gir for å fremme og regulere friluftslivet til kommunene
  • Styrke arbeidet med motivasjon og stimulering til friluftsliv ved å øke tilskuddene til aktivitetstiltak i regi av friluftslivsorganisasjonene
  • Gi økonomisk støtte til videre drift av de regionale fora for natur og friluftsliv
  • Stimulere eksisterende interkommunale friluftsråd og støtte etablering av nye der kommunene ser seg tjent med det

Kontaktpersoner:
Rådgiver Espen Koksvik, tlf 22 24 58 22
Avd.dir. Harald S. Ruberg, tlf 22 24 58 90