Historisk arkiv

Kulltransport på Svalbard (10.07.01)

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Avgjørelse av klage på Sysselmannens vedtak om fornyet og betinget bruk av kaianlegget på Kapp Amsterdam i Svea

Avgjørelse av klage på Sysselmannens vedtak om fornyet og betinget bruk av kaianlegget på Kapp Amsterdam i Svea

Kulltransport på Svalbard

Sysselmannen på Svalbard forlenget i vedtak av 4. juli 2001 Store Norske Spitsbergen Kulkompanis (SNSK) midlertidige tillatelse i medhold av arealplanforskriften § 8 til å anløpe kaianlegget på Kapp Amsterdam, og utvidet den også til å gjelde Panmax-skip.

Sysselmannens vedtak av 4. juli 2001 er påklaget av:

  • Bellona ved brev av 5. juli 2001 og
  • Natur og Ungdom Nord Norge ved brev av 6. juli 2001.

Klagene ble sendt direkte til Miljøverndepartementet, som oversendte klagene til Sysselmannen ved brev av 9. juli 2001, for ny vurdering, jf forvaltningsloven §§ 32 og 33.

Sysselmannen har i brev av 9. juli 2001 opprettholdt sitt vedtak og oversendt saken til Miljøverndepartementet for endelig avgjørelse.

SNSK planlegger første skipning allerede 11. juli 2001. Bellona har derfor bedt om at klagen gis oppsettende virkning. Fordi Miljøverndepartementet besluttet å realitetsbehandle klagen før 11. juni har hverken Sysselmannen eller Miljøverndepartementet funnet grunn til å ta stilling til hvorvidt klagen bør gis oppsettende virkning.

Sakens bakgrunn

I Svea er det fastsatt en arealplan som legger prøvedrift til grunn. I forbindelse med utvidelse av havnen i fjor satte Sysselmannen med hjemmel i arealplanforskriften som vilkår at det ikke skulle benyttes større båter enn 30 000 tonn, og at en tillatelse til anløp av større skip måtte

bygge på en fullstendig konsekvensanalyse. SNSK satte i gang arbeid med en slik konsekvensanalyse våren 2000, og arbeidet med denne er nå i sluttfasen. Det gjenstår noe mindre utredningsarbeid før utredningsplikten kan anses oppfylt.

Sysselmannen har i det påklagede vedtaket med hjemmel i arealplanforskriften gitt en midlertidig og betinget tillatelse til å benytte Panmax-skip opp til 75 000 dwt til utskipning av kull fra kaianlegget på Kapp Amsterdam i Svea som del av prøvedriften og begrenset til årets skipingssesong. Vilkår for eventuell skipning av kull knyttet til permanent drift i Svea Nord vil bli fastsatt på bakgrunn av en endelig godkjent konsekvensutredning når Stortinget har tatt stilling til hvorvidt det skal åpnes for ordinær drift i Svea Nord.

Klagenes innhold

Bellona mener at tillatelsen til kullskipning med Panmax-skip må oppheves, eller i alle fall underlegges klart strengere vilkår enn de som følger av Sysselmannens avgjørelse. Også

Natur og Ungdom mener at de krav som Sysselmannen har stilt for kullskipning med båter større enn 30 000 dwt ikke er strenge nok, og anmoder Miljøverndepartementet om å stanse all skipning med slike båter gjennom Van Mijenfjorden.

Departementets merknader

Departementet påpeker at den tillatelse som er gitt av Sysselmannen til å benytte Panmax-skip til utskipning av kull er en midlertidig tillatelse knyttet til prøvedriften.

Når det gjelder vilkår for bruk av Panmax-båter viser departementet til Sysselmannens oversendelsesbrev av 9. juli 2001 hvor det bl a heter at "Sysselmannen har lagt til grunn at sikkerhetskravene for slik seilas i Akselsundet skal løftes opp til det nivået som er foreslått i konsekvensutredningen. Sysselmannen har konsultert Kystdirektoratet for de faglige vurderingene hva angår maritime forhold rundt seilas med Panmax-skip i Akselsundet. Disse kravene for å sikre seilasen er nå nedfelt i et eget seilingsreglement, og fremkommer for øvrig av de vilkårene som er fastsatt i tillatelsen og som er gitt med hjemmel i arealplanforskriften for Svalbard § 8. Det finnes til orientering ikke noe tilsvarende seilingsreglement eller liknende vilkår for å sikre annen seilas i farvannet rundt Svalbard, f eks med cruiseskip."

Sysselmannen skriver videre at kravene til sikkerhet er skjerpet i forhold til fjorårets seilas med mindre skip - i overensstemmelse med Kystdirektoratets anbefalinger og forslagene til sikkerhetstiltak som fremkommer av konsekvensutredningen. I følge Kystdirektoratet er sikkerheten med de vilkår som nå er satt minst like godt ivaretatt som den har vært i tidligere skipningssesonger ved bruk av skip på opptil 30 000 dwt, og fullt på høyde med sikkerhetsnivået i utsatte innseilingsleder på fastlandet.

Departementet viser til brev fra Statens forurensningstilsyn (SFT) til SNSK av 2. juli 2001 vedrørende beredskap mot akutt oljeforurensning i forbindelse med utskipning av kull fra Svea Nord. SFT stiller her særskilte krav til SNSKs beredskap mot akutt oljeforurensning. SFT har opplyst at risikoen for akutt oljeforurensning vil være mindre nå, med de strenge krav som er stilt til bruk av Panmax-skip, enn den var ved bruk av 30 000 tonnere som det ikke ble stilt noen vilkår for. SFT har videre opplyst at bunkerskapasiteten på de 30 000 tonner-skipene som ble benyttet var på 1266 kubikkmeter, og at det ikke var usannsynlig at det var ca

1000 kubikk bunkersolje ombord ved ankomst til Svalbard. Ved bruk av Panmax-skipene skal det ikke være mer enn 350 kubikkmeter bunkersolje ombord, noe som tilsier at også konsekvensene av en eventuell oljeforurensning faktisk vil være mindre nå enn den var tidligere ved bruk av 30 000 tonnere.

Departementet viser videre til at Sysselmannen kan vurdere å stille ytterligere krav ved seiling i mørket mot slutten av skipningssesongen, f eks krav om lyktemerking i Akselsundet.

Når det gjelder bruk av los om bord i skipet viser vi til Sysselmannens tillatelse, hvor det bl a stilles vilkår om kjentmann/havnelos ombord i skipet, og at dokumentasjon på vedkommendes kvalifikasjoner for denne type seilas skal forelegges Kystdirektoratet for vurdering. Videre viser vi til de krav som stilles om at havnelosene skal gjennomgå simuleringstrening ved SMS-simulatoren i Trondheim, hvor en representant fra Kystdirektoratet skal være tilstede under treningen. Miljøverndepartementet påpeker at Kystdirektoratet på denne bakgrunn kan sette strengere vilkår dersom det skulle synes nødvendig.

Det er videre et vilkår at det skal være to representanter fra Kystdirektoratet ombord ved de tre første anløpene med Panmax-skip som skal evaluere seilingen gjennom sundet. Miljøverndepartementet bemerker at Kystdirektoratet på bakgrunn av denne evalueringen har adgang til å skjerpe vilkårene for skipningene. De erfaringer som gjøres i årets skipningssesong vil også styrke grunnlaget for fastsettelse av vilkår for eventuell skipning knyttet til regulær drift i Svea Nord. Vi viser dessuten til at det er nedsatt et utvalg som vurderer skipsfarten på Svalbard. Dette utvalget vil bl a ta stilling til om bl a losloven bør gis anvendelse for Svalbard.

Bellona krever at det skal settes vilkår om egen losbåt til bordings- og kvitteringsoperasjoner for både kjentmann og los. Til dette vil vi bemerke at det er et krav at kjentmann/havnelos er ombord, og at det er opp til SNSK selv å vurdere hvordan denne kan bli satt ombord.

På denne bakgrunn anser Miljøverndepartementet sikkerheten knyttet til utskipning av kull fra prøvedriften i Svea tilfredsstillende ivaretatt med de vilkår som er stilt. Departementet understreker at avgjørelsen bygger på de konkrete vilkår som er stilt i Sysselmannens avgjørelse, særlig med henblikk på krav om kjentmann/havnelos ombord og Kystdirektoratets mulighet til å gripe inn med strengere vilkår på bakgrunn av den evaluering som skal foretas. Departementet understreker at de vilkår som er stilt i forbindelse med prøvedriften vil bli gjennomgått på nytt ved et eventuelt vedtak om permanent drift i Svea Nord, slik at sikkerhetshensynene blir tilfredsstillende i varetatt på bakgrunn av erfaringer høstet gjennom utskipning av kull i forbindelse med prøvedriften.

Miljøverndepartementet slutter seg for øvrig til Sysselmannens vurderinger om at klagen ikke inneholder opplysninger av en slik karakter at det er grunnlag for å oppheve eller endre vedtaket. Vi er videre enig med Sysselmannen i at det ikke har fremkommet nye opplysninger som gir grunnlag for å behandle klagen på annet grunnlag.

Konklusjon:

Sysselmannens vedtak av 4. juli 2001 om midlertidig og betinget bruk av kaianlegget på Kapp Amsterdam i Svea opprettholdes.