Historisk arkiv

Livskvalitet for kommende generasjoner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Verdien av friluftsliv for barns og unges helse, livskvalitet og miljøbevissthet er sentrale tema i meldingen. (27.04.01)

Pressemelding

Dato: 27.04.01

Stortingsmelding om friluftsliv:

Livskvalitet for kommende generasjoner

Verdien av friluftsliv for barns og unges helse, livskvalitet og miljøbevissthet er sentrale tema i meldingen. Regjeringen vil styrke arbeidet med motivasjon og stimulering til friluftsliv med særlig vekt på barn og barnefamilier.

For svært mange er friluftsliv et vesentlig bidrag til god livskvalitet. Om en skal opprettholde friluftslivet som en viktig fritidsaktivitet også i framtida, må kommende generasjoner få tilgang til slike opplevelser samt mulighet til å utvikle ferdigheter slik at de både ønsker og samtidig er i stand til å ferdes i skog og mark.

To av fire nasjonale resultatmål har særskilt fokus på barns muligheter til å utøve friluftsliv. Målene er fulgt opp i meldingen med tiltak på flere områder. I tillegg til å legge vekt på friluftslivskvaliteter i nærmiljøet, vil regjeringen styrke arbeidet med motivasjon og stimulering til friluftsliv for barn og barnefamilier med særlig vekt på dem som i dag ikke eller bare i liten grad deltar i friluftsliv og fysisk aktivitet.

Regjeringen vil blant annet:

  • Videreføre og forsterke satsingen på informasjons-, aktivitets- og opplæringstilbud i friluftsliv der barn og familier er målgruppe
  • Styrke arbeidet med motivasjon og stimulering til friluftsliv ved å øke tilskuddene til aktivitetstiltak i regi av friluftslivsorganisasjonene
  • Gjennomføre en nasjonal satsing på uteaktivitet i barnehager, skoler og skolefritidsordninger
  • Bedre tilbudet om leirskoleopphold slik at alle elever får tilbud om leirskoleopphold i grunnskolen og i videregående skole.
  • Vurdere å endre barnehageloven slik at det for barnehager der utelek er sentralt, kan gjøres unntak fra krav om utforming av lokaler osv.
  • Gjennomføre kompetanseoppbygging i kommunene der en setter fokus på verdien av friluftsliv og spesielt på verdien for barn sin helse og utvikling.

Kontaktpersoner:
Rådgiver Espen Koksvik, tlf 22 24 58 22
Avd.dir. Harald S. Ruberg, tlf 22 24 58 90