Historisk arkiv

Menneskeskapt global oppvarming

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

De klimavitensskapelige forholdene i FNs klimapanels tredje hovedrapport ble godkjent i Shanghai 17.-20.januar. Rapporten konkluderer blant annet med at den vesentligste årsaken til den globale oppvarmingen som er observert de siste 50 årene er menneskelig aktivitet. (22.01.01)

Menneskeskapt global oppvarming

De klimavitensskapelige forholdene i FNs klimapanels tredje hovedrapport ble godkjent i Shanghai 17.-20.januar. Rapporten konkluderer blant annet med at den vesentligste årsaken til den globale oppvarmingen som er observert de siste 50 årene er menneskelig aktivitet.

Den første delen av FNs klimapanels tredje hovedrapport ble godkjent under plenumsmøtet til arbeidsgruppe I i Shanghai 17.-20.januar. Denne delen gjelder de klimavitensskapelige forholdene. De to andre delene av rapporten vil bli behandlet på møter i februar og mars, og hele rapporten vil bli endelig akseptert på IPCCs Plenarmøte i Nairobi i april.

Nye og sterkere bevis

Hovedkonklusjonen i denne første delen av rapporten er at det nå er nye og sterkere vitenskapelige bevis for at den vesentligste årsaken til den globale oppvarmingen som er observert de siste 50 årene er menneskelig aktivitet. Dette er en sikrere og tydeligere konklusjon enn i IPCCs forrige hovedrapport, som kom I 1995. Det er flere grunner til dette; først og fremst har man lengre tidsserier for temperaturmålinger, og en har bedre beregninger av

både de menneskeskapte og de naturlige påvirkninger på klimaet. Simuleringer av naturlige faktorer alene (f.eks. variasjoner i solinnstrålingen og vulkanutbrudd) viser at disse ikke kan forklare den globale oppvarmingen som har skjedd i de siste 50 årene.

Varmere tider i vente

Når det gjelder fremtidige klimaendringer har IPCC utarbeidet nye scenarier for utviklingen i utslippene av klimagasser. Basert på disse forventes det i følge rapporten at den globale gjennomsnittstemperaturen vil øke med mellom 1,4 og 5,8 grader C i løpet av de neste hundre år. Dette er en sterkere økning enn den som ble presentert i IPCCs forrige hovedrapport, der den ble anslått til 1-3,5 grader C. Denne forskjellen skyldes hovedsakelig at det i noen av de nye scenariene er lagt inn en sterkere reduksjon av svovelutslippene (som har en avkjølende effekt på klimaet). Til sammenligning kommer det fram i den nye rapporten at økningen i temperatur på 1900-tallet var på 0,6 +/- 0,2 grader C.

Havnivået vil stige

Et nytt resultat fra rapporten er at IPCC anser det som svært sannsynlig at den globale oppvarmingen de siste 100 årene har bidratt til den observerte økningen i havnivået. I løpet av de neste hundre år forventes havnivået å stige med mellom 14 og 88 cm.

Sammendraget til den beskrevne rapporten kan du lese på IPCCs hjemmeside: http://www.ipcc.ch/