Historisk arkiv

Miljøinformasjon på Internett

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Etter arbeidsseminaret om Miljøinformasjon på Internett i Arendal 8.-9. mars, har verden kommet ett skritt nærmere målet om tilgang til god og oppdatert miljøinformasjon for alle. Det skriver FNs miljøprogram, UNEP, i en pressemelding. (14.03.01). Innlegg av Politisk rådgiver Jo Stein Moen

Miljøinformasjon på Internett – e-Aarhus

Etter arbeidsseminaret om Miljøinformasjon på Internett i Arendal 8.-9. mars, har verden kommet ett skritt nærmere målet om tilgang til god og oppdatert miljøinformasjon for alle. Det skriver FNs miljøprogram, UNEP, i en pressemelding. (14.03.01)

Miljøverndepartementet sto som arrangør for dette første møtet i en arbeidsgruppe (Task Force) som er opprettet under Århuskonvensjonen for å kartlegge hvordan man best kan publisere miljøinformasjon ved hjelp av elektroniske hjelpemidler.

En av oppgavene til arbeidsgruppen er å samle inn gode eksempler på elektronisk formidling av miljøinformasjon. En prøvestudie ble gjennomført allerede før Arendal-møtet, og denne vil fortsette framover. Resultatene vil bli lansert på hjemmesiden til Det regionale miljøsenteret for Sentral- og Øst-Europa, REC: http://www.rec.org/e-aarhus/

Kunnskapsbygging

Et annet mål for arbeidsgruppen er å finne gode måter å bistå landene i Sentral og Øst-Europa i å bygge opp kompetanse rundt arbeidet med å offentliggjøre miljøinformasjon ved hjelp av elektroniske hjelpemidler. Gruppearbeidet i Arendal viste klart at gapet er enormt mellom øst og vest. I Turkmenistan er blant annet problemstillingen at telefonlinjene er for dårlige til å utvikle informasjon via internett. Og de PC-ene som måtte finnes i skoler og lignende har for dårlig kapasitet til å koples opp mot nettet.

Både i Sentral- og Øst-Europa har de et kulturelt problem i forhold til at folk ikke er vant til å etterspørre offentlig informasjon, enten det gjelder miljø eller andre spørsmål. Og forvaltningen har det motsatte problemet at de ikke er vant til å levere fra seg denne typen informasjon.

Bred deltagelse

Et 60-talls representanter fra 30 europeiske land, inkludert Russland og de tidligere sovjetiske republikkene, deltok på det to dager lange arbeidsseminaret. I tillegg deltok representanter fra frivillige organisasjoner fra både USA, Israel, Storbritannia og Norge.

Til den tekniske gjennomføringen hadde departementet god hjelp av FN-organisasjonen GRID Arendal, som har elektronisk formidling av miljøinformasjon som sitt hovedarbeisområde.