Historisk arkiv

Modernisering av nikkelverket i Petsjenga

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Regjeringen foreslår i revidert nasjonalbudsjett å gi en førstegangsbevilgning på 43,2 mill kr til modernisering av nikkelverket i Petsjenga i Nord-Russland. Kravene fra Stortinget om tilfredsstillende miljøvurdering og finansiering er nå oppfylt. (11.05.01)

Modernisering av nikkelverket i Petsjenga

Regjeringen foreslår i revidert nasjonalbudsjett å gi en førstegangsbevilgning på 43,2 mill kr til modernisering av nikkelverket i Petsjenga i Nord-Russland innenfor rammen av den tidligere vedtatte tilsagnsfullmakten på inntil 270 mill kr. Kravene fra Stortinget om tilfredsstillende miljøvurdering og finansiering er nå oppfylt. (11.05.01)

Allerede i 1990 gikk regjeringen Syse inn for å bevilge 300 mill. kr til moderniseringstiltak ved nikkelverket i Petsjenga. Flere forsøk har vært gjort gjennom årene uten å lykkes. I fjor vedtok styret i Norilsk Nikel konsernet en utviklingsplan for nikkelverket. Planen innbefatter blant annet investering i gruvedrift og oppredningsanlegget og ombygging av svovelsyrefabrikken.

Den nordiske investeringsbanken og konsernledelsen i Norilsk Nikel har siden forhandlet med sikte på å yte lån og gavebistand for å realisere de delene av prosjektet som er knyttet til smelteverket og svovelsyrefabrikken. Styret i Den nordiske inversteringsbanken (NIB), godkjente 1. mars et lån på 30 mill USD til prosjektet under forutsetning av at prosjektet blir fullfinansiert.

Moderniserings-prosjektet er vurdert både av en internasjonal ekspertgruppe og av Statens forurensningstilsyn, og begge rapportene konkluderer med at de planene som foreligger gir mulighet for en utslippsreduksjon på minst 90 prosent svoveldioksid og minst 90 prosent tungmetaller til luft.