Historisk arkiv

Ni millioner kroner til miljøsamarbeid med EUs søkerland

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Norge har bevilget ni millioner kroner til miljøsamarbeid over "Handlingsplanen for økt kontakt og samarbeid mellom Norge og søkerlandene til EU". (17.10.01)

Pressemelding


Dato: 17.10.01

Ni millioner kroner til miljøsamarbeid med EUs søkerland

Norge har bevilget ni millioner kroner til miljøsamarbeid over "Handlingsplanen for økt kontakt og samarbeid mellom Norge og søkerlandene til EU". Midlene, som er bevilget over Utenriksdepartementets budsjett for 2001, vil gå til å finansiere miljøprosjekter i de baltiske land, Polen, Ungarn, Bulgaria, Tsjekkia, Slovakia og Romania. Formålet med bevilgningen er å bistå landene i møte med økte miljøkrav ved EU-medlemskap gjennom å styrke miljøvernforvaltningen, integrere miljøhensyn i næringslivet samt å støtte miljøorganisasjoner i landene.

Fem millioner kroner er bevilget til regionale prosjekter som koordineres gjennom Det regionale miljøsenteret for Sentral- og Øst-Europa i Budapest. Disse prosjektene omfatter transport, lokal luftforurensning, økonomiske virkemidler, biologisk mangfold, miljøkonsekvensvurderinger samt nasjonale forurensningsregistre.

Videre er tre millioner kroner bevilget til informasjonstiltak og miljøovervåking i Polen, tiltak mot vannforurensning i Ungarn, støtte til bevaring av kulturminner i Estland, naturvernarbeid i Slovakia, renere produksjon i de baltiske land, samt til frivillige organisasjoners arbeid med bl.a. spørsmål knyttet til genmodifiserte organismer.

I tillegg er én million kroner bevilget til miljø- og energiprosjekter i Polen. Dette er en oppfølging av politiske besøk til Polen, samt at Norge er blitt medlem i det polske miljøfondet ECOFUND. Midlene går bl.a. til kompetansebygging og miljøovervåkning for å fremme moderne miljøledelse og miljøvennlig industriproduksjon. Videre er det bevilget midler til utvikling av to klimaprosjekter i Polen. Disse omfatter overgang fra kull til gassfyrte kjeler samt energieffektivisering i boligblokker og småindustri i Krakow.

Kontaktpersoner:
Trygve Hallingstad tlf. 22 24 60 36
Inger Johanne Wiese tlf. 22 24 60 26