Historisk arkiv

Norge godkjenner internasjonal GMO- avtale

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Norge har som ett av de første landene i verden ratifisert Cartagena-protokollen om genmodifiserte organismer (GMO). (22.05.01)

Pressemelding

Dato: 22.05.01

Norge godkjenner internasjonal GMO- avtale

Norge har som ett av de første landene i verden ratifisert Cartagena-protokollen om genmodifiserte organismer (GMO). -Protokollen styrker vår mulighet til å videreføre en streng GMO-politikk i Norge, sier miljøvernminister Siri Bjerke.

Internasjonalt skal Cartagena-protokollen sikre at bruk og handel med levende genmodifiserte organismer, enten det er mikroorganismer, planter, sopp eller dyr, bare skal foregå på en slik måte at mangfoldet i naturen ikke er i fare.

Jordas økosystemer er utviklet over lang tid. Organismer som introduseres i økosystemene kan forrykke den finstemte balansen som er skapt mellom artene. Et klassisk eksempel er introduksjon av ørekyte og gjedde i norske innsjøer, med det resultat at ørret og røye har blitt borte. Dette gir en pekepinn på hva som kan skje når GMO settes ut i naturen.

Gode systemer for merking og gjenkjenning av GMO i internasjonal handel er en annen viktig side ved den avtalen Norge nå har ratifisert . Gjennom Cartagena-protokollen har utviklingslandene og land med overgangsøkonomier fått et godt redskap til å kunne regulere handelen med genmodifiserte organismer.

- Det er viktig i denne sammenheng å vise solidaritet med og gi hjelp til disse landene for å gi protokollen nødvendig slagkraft internasjonalt, sier miljøvernminister Siri Bjerke.

Mer om Cartagena-protokollen finner du på: http://www.biodiv.org/biosafety/

Se også FNs markering av den internasjonale biomangfolddagen 22. mai:
http://www.biodiv.org/events/biodiv-day.asp

Kontaktpersoner:
Guri Tveito tlf. 22 24 60 61
Runar Mathisen 22 24 58 32