Historisk arkiv

Nye tiltak mot PCB-utslipp

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøvernminister Siri Bjerke lanserer i dag en strakstiltakspakke for å hindre at miljøgiften PCB havner på avveie. (07.08.01)

Pressemelding


Dato: 07.08.01

Miljøvernministeren lanserer tiltak for å hindre utslipp av PCB

Miljøvernminister Siri Bjerke lanserer i dag en strakstiltakspakke for å hindre at miljøgiften PCB havner på avveie. Bedriften PCB Sanering får tilskudd på til sammen 1.4 millioner kroner for å få fart på innsamlingen av eldre isolerglassvinduer som inneholder PCB.

- Det er viktig at alle de ansvarlige i byggenæringen og avfallsbransjen nå tar dette problemet på alvor. Myndighetene skal trappe opp kontrollen med bransjen, understreker Siri Bjerke.

Fylkesmannen får i oppdrag å prioritere dette arbeidet i sin kontrollvirksomhet.

Miljøverndepartementet sender også brev til samtlige aktører i byggenæringen og avfallsbransjen for å understreke det ansvaret de har for å sikre en lovlig håndtering av PCB-holdige isolerglassvinduer.

PCB er blant de aller farligste miljøgiftene. All ny bruk av PCB har vært forbudt i Norge siden 1980. Likevel finnes stoffet i produkter som ble tatt i bruk før forbudet. PCB i fugelimet i eldre isolerglassvinduer utgjør den største potensielle kilden for utslipp. Når disse kastes, må de tas særskilt hånd om som spesialavfall. Uforsvarlig håndtering er forbudt og kan føre til alvorlig forurensning av jordsmonn, elver og fjorder. Slik forurensning innebærer bla. fare for kreft og reproduksjonsskader hos dyr og mennesker.

- En forsvarlig behandling av PCB-holdige vinduer vil spare oss for enorme utgifter til opprydding i framtiden, sier Siri Bjerke.

Parallelt med disse strakstiltakene samarbeider departementet med bransjen med sikte på en frivillig avtale for å få på plass et mer effektivt system for innsamling og behandling av PCB-holdige isolerglassvinduer.

Kontaktpersoner:

Avdelingsdirektør Ellen Hambro 22 24 58 15 -

Presserådgiver Ingun Larsen, 22 24 58 09