Historisk arkiv

Pauline nektet anløp i Kvitsjøen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøverndepartementet er både skuffet og overrasket over at russiske myndigheter har stanset jekta Paulines tokt ved å nekte anløp til havner i Kvitsjøen. (16.07.01)

Pressemelding

Dato: 16.07.01

Miljøverntoktet med jekta Pauline nektet anløp til havner i Kvitsjøen

Miljøverndepartementet er både skuffet og overrasket over at russiske myndigheter har stanset jekta Paulines tokt ved å nekte anløp til havner i Kvitsjøen. Toktet med jekta Pauline er et ledd i Barentssamarbeidet som også Russland er en del av. Paulinetoktet hadde som formål å profilere pomortradisjonen i den norsk-russiske felleshistorie og samarbeidet på kultur- og miljøvernområdet. Toktet er flere ganger drøftet med russiske myndigheter som har stilt seg positive til initiativet. Alle anbefalinger fra russisk side om prosedyrer ved søknad om anløpstillatelse er fulgt.

Toktet med Pauline har vært planlagt i mer enn ett år, og ble for første gang presentert for russiske myndigheter i januar 2000. Prosjektet er sett på som positivt fra deltakerlandene i Barentssamarbeidet. Etter veiledning fra russiske myndigheter og positive reaksjoner fra både politisk og administrativt hold på russisk side, ble formell søknad om anløpstillatelser overlevert russiske myndigheter i februar i år. Saken har vært fulgt opp politisk og administrativt ved en rekke anledninger etter dette, bl a av miljøvernminister Siri Bjerke under statsministerbesøket til Moskva 19. juni i år.

Journalister fra hele Barentsregionen var invitert til å være med på toktet, og interessen har vært meget stor, også fra russiske media. Hele åtte steder i Kvitsjøen, ved siden av Murmansk, skulle besøkes, og flere miljøsaker skulle belyses. Departementet har hele tiden lagt vekt på åpenhet om toktet. Hensikten var nettopp å bringe inn journalister til området for å formidle de positive felles miljøtiltakene i Kvitsjøområdet og Murmansk. En rekke personer har arbeidet med programmene i Russland, Norge, Sverige og Finland. Til sammen 25 journalister fra landene som deltar i Barentssamarbeidet, var påmeldt til toktet.

Miljøverndepartementet er glad for den entusiasme Pauline har møtt på sin ferd langs norskekysten. Her stilte befolkningen opp med ordførere og fylkesordførere i spissen fra Nord-Trøndelag til Finnmark. Alle hadde et positivt budskap i barentssammenheng, og alle kunne fortelle om det gode samarbeidet de hadde med vennskapskommuner og fylker i Russland.

Miljøverndepartementet er skuffet over at det ikke lot seg gjøre å få til toktet til Kvitsjøen. Vi legger imidlertid forsatt stor vekt på samarbeidet i Barentsregionen og på positiv fokusering på pomortradisjonen i den norsk-russisk felleshistorie, på samarbeidet innen miljøvern og kulturvern og ikke minst på de gode folk til folk forbindelser som er etablert som en del av Barentssamarbeidet.

Kontaktperson: Seniorrådgiver Sylvi Ofstad, mob.tlf. 48 09 97 27