Historisk arkiv

Regjeringen forbyr miljøgifter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøvernminister Siri Bjerke har fastsatt forbud mot kortkjedete klorparaffiner - en av de verste miljøgiftene som finnes. Kortkjedete klorparaffiner brukes først og fremst i maling, gummi, plast, tekstiler og til metallbearbeiding. (02.01.01)

Pressemelding

Dato: 02.01.01

Regjeringen forbyr miljøgifter

Miljøvernminister Siri Bjerke har fastsatt forbud mot kortkjedete klorparaffiner - en av de verste miljøgiftene som finnes. Disse stoffene brytes svært langsomt ned i miljøet og stoffene hoper seg opp i fisk og skalldyr gjennom næringskjeden. Forbudet sørger for at Norge oppfyller sine nasjonale mål og internasjonale forpliktelser om å stanse utslippene av denne miljøgiften.

- Det er viktig at vi stanser utslippene av kjente miljøgifter. Vi oppfyller både nasjonale mål og internasjonale forpliktelser gjennom dette forbudet, sier miljøvernminister Siri Bjerke.

Kortkjedete klorparaffiner er miljøgifter. De er meget giftige og brytes svært langsomt ned. Stoffene hoper seg opp i fisk og skalldyr gjennom næringskjeden. Kortkjedete klorparaffiner brukes først og fremst i maling, gummi og plast og tekstiler og til metallbearbeiding.

Miljøgiftene er en trussel ikke bare for miljøet, men for vår matforsyning og helse. Det er derfor et viktig mål i miljøvernpolitikken å redusere utslippene av miljøgifter. De verste miljøgiftene er satt opp på Regjeringens prioritetsliste, og blant disse er kortkjedete klorparaffiner. Vi er også forpliktet gjennom den internasjonale OSPAR-konvensjonen til å stanse utslippene av kortkjedete klorparaffiner.

Forbudet mot produksjon, import, eksport av kortkjedete klorparaffiner trådte i kraft fra årsskiftet. Forbudet mot omsetning og bruk trer i kraft 1.1.2002. På noen svært begrensete områder trer ikke forskriften i kraft før 1.1.2005.

Kontaktperson: Avdelingsdirektør Ellen Hambro, 22 24 58 15