Historisk arkiv

Regjeringen satser på bedre miljø i Groruddalen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Regjeringen vil satse ca 25 mill kroner på ulike miljø- og kulturtiltak i Groruddalen. Samferdsel- og bomiljøtiltak kommer i tillegg. Dette er starten på en satsing som skal vare over flere år, og det er også starten på et samarbeid mellom staten, kommunen og næringslivet. (30.08.01)

Pressemelding

Dato: 30.08.01

Regjeringen satser på bedre miljø i Groruddalen

Regjeringen vil satse ca 25 mill kroner på ulike miljø- og kulturtiltak i Groruddalen. Samferdsel- og bomiljøtiltak kommer i tillegg. Dette er starten på en satsing som skal vare over flere år, og det er også starten på et samarbeid mellom staten, kommunen og næringslivet.

- Jeg er svært glad for at Regjeringen nå har utarbeidet en felles plattform for statens innsats for et bedre miljø i Groruddalen, sier miljøvernminister Siri Bjerke. Hun har invitert byrådet til å drøfte denne plattformen den 18. september. Plattformen skal danne grunnlaget for et samarbeidsprosjekt med Oslo kommune. Hovedmålet for statens innsats i Groruddalen er å bidra til høyere livskvalitet for dalens beboere og arbeidstakere.

Oslo kommune har hovedansvaret for utviklingen av Groruddalen, men staten har ansvaret for viktige deler av infrastrukturen, for veg- og jernbanetransport. Staten har også flere store eiendommer og virksomheter i området, og den har ansvar for opprydding forbundet med dette. Regjeringen vil støtte Oslo kommune i arbeidet med en helhetlig utviklingsplan for Groruddalen og bidra til miljøforbedringer med tiltak på fire innsatsområder:

  • Utvikle en mer miljøvennlig bystruktur og bytransport i nordøstkorridoren mot Romerike
  • Utvikle en grønnere dal med bedre vilkår for myk trafikk
  • Utvikle gode boligområder, levende lokalsamfunn og bydelssentre
  • Utvikle kulturtilbud og attraksjoner

Regjeringen er også opptatt av Groruddalens betydning som innfallsport til Oslo som hovedstad. Tidsperspektiv for samarbeidet stat - kommune om Groruddalen foreslås i første omgang å vare fram til år 2005. 100-årsjubileet for unionsoppløsningen i 1905 kan være milepel i statens bidrag til forbedringer i denne delen av hovedstaden. Arbeidet med Groruddalen vil inngå som en viktig del av Regjeringens arbeid for bedre miljø i byene våre.

Miljøverndepartementet vil koordinere den statlige innsatsen og være hovedkanal mot kommunale myndigheter. Aktuelle departement vil i første rekke være Samferdselsdepartementet, Kommunal- og regionaldepartementet, Kulturdepartementet, Barne- og familiedepartementet samt Nærings- og handelsdepartementet.

Samarbeidet mellom stat og kommune foreslås ivaretatt gjennom årlige kontaktmøter mellom byrådslederen og miljøvernministeren, der flere berørte statlige og kommunale parter kan delta.

Miljøvernministeren mener at miljøbelastningene fra vegtrafikken er hovedproblemet, men understreket at også jernbanen skaper barrierer for ferdsel på tvers av dalen.

Groruddalen har et stort utbyggingspress på grunn av lokaliseringen mellom Oslo sentrum og hovedflyplassen på Gardermoen. Bedre miljø kan bare oppnås gjennom sterkere prioritering av miljøvennlig bytransport, kollektivtrafikk, gang og sykkel. Alnaelva og grønnstrukturen må sikres for friluftsliv og ferdsel. Byutvikling må skje rundt kollektivtransportens knutepunkter, slik kan Groruddalen gradvis kan bli mindre avhengig av bilen. Staten vil bygge videre på de mange kvalitetene som finnes i Groruddalen.

Kontaktperson:

Rådgiver Kjell Spigseth, tlf. 22 24 59 50