Historisk arkiv

Rotenonbehandling av Steinkjervassdraget og Figga

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøverndepartementet har i dag gitt tillatelse til en vårbehandling av Steinkjervassdraget og Figga med rotenon. (02.02.01)

Pressemelding

Dato: 02.02.01

Rotenonbehandling av Steinkjervassdraget og Figga

Miljøverndepartementet har i dag gitt tillatelse til en vårbehandling av Steinkjervassdraget og Figga med rotenon.

Laksen i disse elvene er infisert med lakseparasitsten Gyrodactylus salaris, og behandlingen gjennomføres for å begrense mulighetene for spredning av smitte utover i Trondheimsfjorden i forbindelse med vårens utvandring av laksesmolt. Behandlingen skal også inngå som del av et fremtidig optimalt behandlingsopplegg for å bli kvitt parasitten fra de to vassdragene.

Statssekretær Stein Lier-Hansen sier i en kommentar at det er nødvendig å gjennomføre en behandling av vassdragene med rotenon i vår. Det er mye lakseunger i de to infiserte vassdragene, og nyere undersøkelser viser at saltholdigheten i Skarnsundet som skiller Beistadfjorden fra resten av Trondheimsfjorden ikke er så stor at det utgjør noen barriere for spredning av Gyro. Samtidig har vi i alt 43 lakseelver rundt Trondheimsfjorden, hvorav Verdalselva, Stjørdalselva, Nidelva, Gaula og Orkla alle er blanat våre viktigste laksevassdrag. Samlet sett utjør derfor denne regionen et viktig kjernenområde for villaks både i norsk og inernasjonal sammenheng.

Lier-Hansen sier at han ser alvorlig på at en rotenonbehandling vil medføre kortvarig - akutt forurensning i vassdragene og munningsområdet. Dette er primært knyttet til de umiddelbare effektene på levende organismer. Erfaringer fra tidligere behandlinger viser imidlertid at skadene repareres relativt raskt. Lier-Hansen mener imidlertid at de forurensningsmessig uheldige effektene av en vårbehandling vil være vesentlig mindre enn de øvrige sannsynlige miljøskadene ved ikke å gjennomføre dette tiltaket. En spredning av parasitten i denne regionen må betegnes som en miljøkatastrofe som vi må gjøre alt for å unngå.

Kontaktperson: Helge Lorentzen