Historisk arkiv

Seier for samarbeid og langsiktig planlegging på Jæren

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Fylkesdelplan for langsiktig byutvikling på Jæren ble i dag godkjent ved kongelig resolusjon i Statsråd. (04.05.01)

Pressemelding

Dato: 04.05.01

Seier for samarbeid og langsiktig planlegging på Jæren

Fylkesdelplan for langsiktig byutvikling på Jæren ble i dag godkjent ved kongelig resolusjon i  Statsråd. Planen representerer et viktig gjennombrudd for en regional samordnet areal- og transportplan. For første gang her til lands har man forsøkt å veie ulike brukerinteresser opp mot hverandre i et 40-årig perspektiv.

Fylkesdelplanen for langsiktig byutvikling på Jæren legger opp til et utbyggingsmønster hvor det er lagt vekt på å få til en god og samordnet areal- og transportplanlegging, samtidig som man har veiet hensynet til jordvern, kulturminner, naturvern og friluftsliv i et langsiktig perspektiv.

Dette er et godt eksempel på at arbeidet med en fylkesdelplan kan føre til et fruktbart regionalt partnerskap mellom kommuner, fylkeskommunen og regional stat, med fylkeskommunen i førersetet.

På Jæren har man klart å bli enige om en overordnet plan for et langsiktig utbyggingsmønster i et område med store potensielle konflikter. Ut fra en langsiktig vurdering av utbyggingsbehov og verneinteresser har man blitt enige om hvilken løsning som samlet sett vil være best for regionen. Dette til tross for at planen åpner for en betydelige omdisponering av arealer på lang sikt.

Avgjørende for å sikre en god oppfølging/gjennomføring av planen, er å få bygd ut et godt kollektivtilbud i regionen. Derfor er det nå gjort vedtak om at utbyggingen av dobbeltsporet Sandnes-Stavanger framskyndes i nasjonal Transportplan (NTP) og gjennomføres i tidsrommet 2001-2005. I tillegg legger planen opp til en omfattende bybanesatsing.

Kontaktperson: Avdelingsdirektør Hans Jacob Neumann tlf. 22 24 59 10