Historisk arkiv

Skjærgårdspark åpnes 3. juli

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Skjærgårdsparken er et prosjekt som har til formål å fremme allmenn bruk av skjærgården. Allmen bruksrett blir sikret ved at Staten tilbyr grunneiere økonomisk kompensasjon. Tirsdag 3. juli åpner miljøvernminister Siri Bjerke Skjærgårdsparken Lindesnes. (02.07.01)

Skjærgårdspark åpnes 3. juli

Tirsdag 3 juli åpner miljøvernminister Siri Bjerke skjærgårdsparken Lindesnes. Skjærgårdsparken er et prosjekt som har til formål å fremme almen bruk av skjærgården. Dette gjennomføres ved at det inngås en frivillig privat avtale mellom Miljøverndepartementet på den ene side og de enkelte aktuelle grunneiere på den andre om en nærmere avtalt arealdisponering. Grunneier får en kompensasjon på kr. 3500,- pr. daa.

Avtalen innebærer at staten v/Miljøverndepartementet på vegne av allmennheten blir gitt en avtalefestet bruksrett til den aktuelle eiendom som friluftslivsområde. Dette betyr at staten har rett til å etablere innretninger som fremmer dette formålet, for eksempel søppeldunker, toalett, benker, fortøyningsbolter og stier etc. Grunneieren beholder eiendomsretten og kan fortsatt bruke eiendommen til blant annet skogbruk, sauebeite, jakt og fiske under de hensyn avtalen fastsetter.

Sommeren 2000 gikk tilbudet om skjærgårdsparkavtale ut til grunneiere i Lindesnes kommune med attraktive områder for friluftslivet. Totalt areal omfattet ca. 3650 dekar. Per juli 2001 har vi fått positive tilbakemeldinger på om lag 1750 dekar der avtaler enten er undertegnet eller er underforhandling.

Totalt utgjør skjærgårdsparkene nå omlag 50 000 dekar, fordelt på ca 500 nye og tidligere etablerte friluftslivsområder. Fra 1993 til 1998 ble det opprettet ny park i Kragerø, Lillesand, Kristiansand, Søgne og Mandal.

Presset skjærgård

Skjærgården har variasjonsrike naturforhold, kulturmiljøer og friluftslivsmuligheter av stor betydning både lokalt og i nasjonal sammenheng. Presset på skjærgården er imidlertid økende både i form av utbygging, forurensning, forsøpling og naturslitasje. Dette fordrer betydelige offentlige tiltak og langsiktig planlegging av arealbruken. Bevaring av kystmiljøet er et viktig element i arbeidet for å skape en bærekraftig utvikling, og danner bakgrunn for statens og kommunenes engasjement med såvel etablering av skjærgårdspark som andre miljøverntiltak i kystsonen.

Program, tirsdag 3, juli 2001:

12.00: Avg. Sandvika

Sniksfj.- Grønningen

12.30: Ank. Hammerøy

Omvisning i Storhaven

13.20: Avg. Hammerøy

Hammerøy-Bjorvika-Lammeholmen

14.05: Avg. rundtur fra Lammeholmen

Rundtur med snekke

14.45: Avg. Skipshavn

Skipshavn-Finnøysundet

15.00: Avg. Finnøysundet

Åpning i Imsøysundet

15.25: Avg. Imsøysundet

Imsøy-Lillehavn

15.55: Ank. Lillehavn

Busstur til fyret + gåtur opp til fyrområdet

16.15: Ank. fyret

Omvisning

Gåtur til Havfruen