Historisk arkiv

Stillhet - friluftslivets viktigste kvalitet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Stillhet, frihet og ro er de vesentligste kvaliteter for friluftslivet. (27.04.01)

Pressemelding

Dato: 27.04.01

Stortingsmelding om friluftsliv:

Stillhet – friluftslivets viktigste kvalitet

Stillhet, frihet og ro er de vesentligste kvaliteter for friluftslivet. Det er grunn til å tro at verdien av disse kvalitetene bare vil øke i dagens samfunn der hverdagen for mange er preget av støy, stress og mas. Regjeringen vil legge stor vekt på å ivareta muligheten til å oppleve stillhet, fred og ro. Stillhet kan på mange måter ses på som en truet ressurs.

Undersøkelser viser at stillhet, fred og ro er kvaliteter med stor verdi for dem som driver friluftsliv, dvs. for 90 % av den norske befolkningen. I en undersøkelse fra 1992 går det fram at å "oppleve naturens stillhet og fred" og "å komme ut i frisk natur, vekk fra støy og forurensning" er de viktigste grunnene for å drive friluftsliv. Nærmere 90 % av de spurte oppgir dette som viktige grunner. I en fersk (2001) undersøkelse fra Norsk Gallup går det videre fram at bare 4 % er "helt enig" og 10 % "enig" i påstanden at "det bør bli lettere å få tillatelse til å bruke motorkjøretøy i norsk utmark". 85 % er uenig i denne påstanden, hvorav 55 % "helt uenig".

"Jeg er glad for å være født i en tid da det var stillhet i villmarken, unntatt når stormene raste", er Helge Ingstads ord. Undersøkelser viser også at nettopp i "villmarken" er betydningen av stillhet størst. Bare 5 % av de spurte i en undersøkelse fra 1999 mente at det ikke hadde noen betydning for dem å slippe å høre motordur og støy når de oppholdt seg i nasjonalparker eller andre inngrepsfrie områder. Regjeringen ser det som særlig viktig å legge vekt på å sikre muligheten til å oppleve stillhet, fred og ro i de inngrepsfrie områdene.

Regjeringen vil blant annet:

  • Sikre at den verdien ulike områder har for friluftsliv ikke blir redusert av støy og terrengslitasje fra motorkjøretøy, luftfartøy og motorfartøy
  • Videreføre arbeidet med en prøveordning for motorisert ferdsel i utmark
  • At sektorene, blant annet i forbindelse med utarbeiding av miljøhandlingsplaner, tar ansvar for utfordringene knyttet til bruken av motoriserte fritidsfartøy langs kysten og bruken av luftfartøy til fritids- og reiselivsformål

Kontaktpersoner:
Rådgiver Espen Koksvik, tlf 22 24 58 22
Avd.dir. Harald S. Ruberg, tlf 22 24 58 90