Historisk arkiv

Verdens støyfrie dag 25. april

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

I dag, den 25. april er verdens støyfrie dag. Miljøverndepartementet har i år gitt 200.000 kroner i økonomisk støtte til markeringen. (25.04.01)

Verdens støyfrie dag 25. april

I dag, den 25. april er verdens støyfrie dag. Miljøverndepartementet har i år gitt 200.000 kroner i økonomisk støtte til markeringen, og er dermed den viktigste økonomiske støttespilleren i dette arbeidet. Støyforeningen - i samarbeid med en lang rekke andre frivillige organisasjoner - gjør en viktig jobb med å sikre en bred markering av dagen.

Målet

  • Nasjonalt resultatmål for støy: Støyplagen skal reduseres med 25% innen 2010 i forhold til 1999.
  • 1999 ble brukt til å utarbeide støymålet. Målet ble behandlet i Stortinget i 2000, med sluttbehandling høsten 2000. Det arbeides nå med nærmere undersøkelser og vurderinger av spesifikke problemer og aktuelle tiltak og virkemidler.

Miljøvernmyndighetene

Miljøvernmyndighetene har ansvar for å redusere støyplagene fra industri, motorsport, skytebane og enkelte produkter. Industristøy er den nest største støykilden etter veitrafikkstøy - og står for ca. 13% av støyplagen. Støyplagene fra skytebaner, motorsport og produkter er vesentlig mindre.

Miljøvernmyndighetene har bl.a. bevilget rundt 5 millioner kr. til støyforskning. I tillegg har vi brukt betydelige utredningsmidler til bl.a. etablering av en nasjonal støymodell for beregning av støyplagen på tvers av kilder. Støymodellen skal brukes for å kunne følge utviklingen av støyplagen i Norge, og følge måloppnåelsen. Forsknings- og utredningsmidler bidrar videre til kompetanseoppbygging i de støyfaglige miljøene og i høyere utdannelse.

Statens forurensningstilsyn vil gjennomføre følgende konkrete tiltak på industristøy i 2001:

  • Viftestøyaksjon i samarbeid med bygningsmyndigheter
  • Bedre kartlegging/datagrunnlag av enkeltbransjer i industrien som utgangspunkt for en målrettet videre tiltaksplan
  • Forbedre beregningsmetodikk for industristøy og bygge- og anleggstøy
  • Utarbeide forslag til støykrav som standardvilkår i byggetillatelser etter plan - og bygningsloven - i samarbeid med bygningsmyndigheter
  • Innføring av strengere støykrav og merkekrav om støy fra tekniske innretninger til utendørsbruk (gravemaskiner, dosere, lastere, gressklippere o.l.) - som implementering av et nytt EU-direktiv
  • I tillegg planlegges allerede nå ytterligere aktiviteter for 2002-2004.

Samferdsel

De forskjellige sektormyndighetene har ansvar for å redusere støyplagen innen deres sektor. Veitrafikkstøy er den klart største kilden til støyplage i Norge - og står alene for over 70% av støyplagen.

Forskrift om grenseverdier for lokal luftkvalitet og støy setter krav til innendørs støynivåer som skal være oppfylt innen 1.1. 2005. Samferdselsmyndighetene bruker betydelige beløp til støyskjerming og fasadeisolering for å oppfylle disse kravene innen tidsfristen.

Forskriften sørger for å begrense antall mennesker som utsettes for de høyeste støynivåene. Men det er klart behov for ytterligere tiltak for å redusere støyplagen fra trafikken. Mulige tiltak for å redusere støyen fra bildekk, bilmotorer og veidekke må stå sentralt.

Også trafikkreduserende tiltak som kollektivsatsing, veiprising, parkeringsrestriksjoner o.l. vil kunne bidra til å minske støyplagene fra veitrafikken. Kanalisering av veitrafikk, særlig i byene, vil være et sentralt virkemiddel for å redusere belastningen i sensitive områder. Det betyr at støyproblemet også må vurderes som en del av en helhetlig areal- og transportpolitikk, hvor lokale miljø- og fremkommelighetsproblemer ses i sammenheng.

Regjeringen satser på sykkel som transportmiddel. Sykkel er både et stille og et ikke-forurensende transportalternativ. Drammens satsing på bysykler er et godt eksempel på en slik politikk.