Historisk arkiv

Verneplan for norsk marin natur

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

For første gang skal det nå utarbeides en nasjonal marin verneplan. Et nettverk av kystområder skal sikres for å ta vare på representative, særegne, truede og sårbare marine naturverdier. (29.05.01)

Verneplan for norsk marin natur

For første gang skal det nå utarbeides en nasjonal marin verneplan. Et nettverk av kystområder skal sikres for å ta vare på representative, særegne, truede og sårbare marine naturverdier. Arbeidet med den marine verneplanen er en oppfølging av Stortingsmeldingen om Vern og bruk i kystsonen, og vil bidra til å følge opp intensjonene i den nylig fremlagte meldingen om biologisk mangfold .

- Dette er et arbeid fiskeriministeren og jeg har store forventninger til. Artsmangfoldet i havets økosystemer trenger beskyttelse for å sikre en bærekraftig forvaltning av de verdifulle ressursene vi finner her, sier miljøvernminister Siri Bjerke

Det er nylig oppnevnt et utvalg som skal gi råd i arbeidet med en marin verneplan. Utvalget skal foreslå hvilke områder som bør inngå i verneplanen, valg av verneform, bruk av lovverk og forslag til verneregler for områdene. Arbeidet skal baseres på eksisterende kunnskapsgrunnlag og føringene i Stortingsmeldingen om Vern og bruk i kystsona.

Når det første nettverk av verneområder i kystsonen etter planen er på plass i løpet av 2004, skal det totale vernebehovet i hele havområdet vurderes, og vernet skal deretter suppleres og justeres. Dette arbeidet må ses i lys av Regjeringens målsetting om å styrke havmiljøpolitikken. Regjeringen vil derfor komme tilbake med en rekke konkrete forslag innen dette feltet allerede i neste stortingsmelding om Regjeringens miljøvernpolitikk og rikets miljøtilstand.

Det legges opp til bred involvering av berørte interesser og myndigheter på et tidlig stadium. Det formelle verneplanarbeidet skal skje parallelt med utvalgets rådgivende arbeid. Offentlig kunngjøring skjer når verneplanarbeidet tar til i april 2002, og verneplanforslaget blir etter planen sendt på offentlig høring vinteren 2003. Det tas sikte på at endelig vedtak etter naturvernloven og øvrig aktuelt lovverk vil skje i løpet av 2004.

Utvalget ledes av Hein Rune Skjoldal, Havforskningsinstituttet, og består av en representant fra henholdsvis Direktoratet for naturforvaltning, Fiskeridirektoratet, Riksantikvaren, Norges Fiskarlag, Norske Fiskeoppdretteres Forening, Norges Naturvernforbund, WWF, Norges Forskningsråd og Norsk Institutt for Naturforskning. Kystdirektoratet, Oljedirektoratet og Taretrålfiskernes Forening har møterett i utvalget.

Utvalget avslutter sitt første møte i Bergen i dag med en korallrevsafari der både statssekretærene Ellen Bergli fra Fiskeridepartementet og Stein Lier-Hansen fra Miljøverndepartementet er med.

Kontaktpersoner:
Avd. dir. Steinar Hermansen, tlf. 22 245886
Rådgiver Mai Britt Knoph, tlf. 22 245896