Historisk arkiv

PLANNYTT mars 2000 - ARENA-prosjektet: Samfunnsstyring gjennom kommuneplanlegging

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

ARENA-prosjektet: Samfunnsstyring gjennom kommuneplanlegging

Hvordan håndterer kommunene sin rolle som samfunnsaktør? Ivaretar det eksisterende planverk og regelverk behovet kommunene har som samfunnsplanlegger og bidragsyter til samfunnsutviklingen?

Dette er tema for "Arena-prosjektet", et samarbeid mellom Miljøverndepartementet, Kommunal- og regionaldepartementet og Sosial- og helsedepartementet.

Arena for kunnskap og debatt
Formålet med prosjektet er å samle folk fra forskning, sentral forvaltning og kommunal praksis som jobber med og interesserer seg for hvordan kommunen driver samfunnsutvikling. Dette er et felt hvor kunnskapen har vært spredt og lite systematisk.

Ideen bak prosjektet er at en diskusjon på en sammensatt arena vil kunne gi bakgrunn og merverdi til den drøfting og utvikling som skjer på den enkeltes "hjemmebane". Arbeidet dreier seg om forberedte samlinger som fungerer som tenkebokser der det skjer erfaringsutveksling, ideproduksjon og diskusjon, som så bringes videre til de enkelte etater og organisasjoner.

"Kommunene drukner i statlige plankrav"
Siste samling ble gjennomført i Oslo i januar med ca. 30 deltakere. Et arbeidsutvalg med deltakere fra Miljøverndepartementet, Kommunenes Sentralforbund og Norsk Institutt for By- og Regionsforskning hadde forberedt samlingen. Det ble bl.a. gjennomført en runde telefonintervju med rådmenn i åtte kommuner.

Fellestrekk fra denne runden var at planhorisonten synes å være kort for de fleste planer unntatt arealdelen, og at langsiktig del av kommuneplanen for det meste er et uforpliktende måldokument. Statens plankrav binder opp ledelses- og plankapasitet og kommer skjevt inn i forhold til forsøk på helhetlige eller langsiktige prioriteringer lokalt. For øvrig varierer både planstruktur og plankultur, rutiner og politisk organisasjon rundt planleggingen svært mye mellom kommunene.

"Skal kommunene i det hele tatt legge seg opp i hva folk driver med?"
Samlingen ønsket å finne svar på hvilke samfunnsutfordringer det er viktigst for en kommune å ta fatt på. Spørsmålet om hva slags redskap en kommune trenger for å håndtere dette, ble også tatt opp. Deltakerne fikk dermed anledning til både å stille spørsmål til kommunens rolle, og til planlegging og samfunnsstyring som sådan.

For eksempel: I hvor stor grad skal, kan og bør kommunene styre samfunnsutviklingen? Er kommunen en tjenesteprodusent på linje med private og frivillige organisasjoner, eller skal den tilrettelegge for en større samfunnsdebatt? Eller som en av gruppedeltakerne siterte fra en avisartikkel: "Skal kommunene i det hele tatt legge seg opp i hva folk driver med?"

Fra prosedyrekrav til funksjonskrav?
En erfaring fra samlingen var at deltakerne i første rekke stiller opp krav til egenskaper ved redskapene, eller funksjoner som må ivaretas ved dem, snarere enn en beskrivelse av prosedyrer.

Eksempler på krav som ble presentert til planprosessen er at den skal bevisstgjøre om handlingsrom og rom for endring, at den skal ivareta helhetsperspektivet, og at den skal føre til bred involvering og engasjement. Eksempel på krav som ble presentert til et plansystem er at det skal kunne ivareta og håndtere spennet fra mål for ønsket framtidig situasjon til dagens tiltak.

Deltakerne på samlingen var imidlertid også enige om at det bør være fleksibilitet til å tilpasse løsninger til ulike situasjoner i kommunene, og at regelverket bør gi rom for dette. Som det ble sagt under presentasjonen: "Denne listen med funksjonskrav er i grunnen et forslag til lovtekst og oversendes planlovutvalget."

Veien videre
Innspillene fra samlingen skal formidles både til planlovutvalget, og til statssekretærutvalget for et enklere Norge. Det å ha et slikt forum ble ansett som svært nyttig, og det bør ikke bli for lenge til neste gang. Arbeidsutvalget for prosjektet, som ledes av Kommunenes Sentralforbund ved Tor Magne Fredriksen og Susan Brockett, lager rapport fra samlingen, og legger planer for neste samling.

For mer informasjon kontakt Tor Magne Fredriksen, Kommunenes Sentralforbund.

[ Tilbake til innholdssiden ]