Historisk arkiv

PLANNYTT mars 2000 - Aktuell forskning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Aktuell forskning

Miljøverndepartementet har hovedansvaret for å ivareta Regjeringens miljøvernpolitikk, herunder planlegging etter plan- og bygningsloven. Forskning er viktig for å forvalte eksisterende regelverk, fange opp trender i samfunnet og utvikle de planrelaterte virkemidlene.

Den langsiktige forskningen på prioriterte områder skjer i hovedsak gjennom forskningsaktiviteter koordinert av Norges forskningsråd. Forskningsrådet blir tildelt midler fra Miljøverndepartementet hvert år over statsbudsjettet, som fordeles videre til prioriterte forskningsprogrammer og til miljøforskningsinstituttene. Forskningsrådet gis klare rammer for denne fordelingen. For budsjettåret 2000 finansierer departementet forskning innenfor planområdet med 5,83 millioner kroner.

Miljøforskningsinstituttene fungerer som nasjonale kompetansesentra overfor miljøvernforvaltningen. Samtidig skal de tilfredsstille samfunnets behov for problemløsning på kort og lang sikt innen sine områder. Når det gjelder planrelatert forskning er det Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR) som er det fremste kompetansesenteret. Basisbevilgningen fordeler seg på grunnbevilgning og strategiske instituttprogram. Grunnbevilgningen til NIBR er i år 6,85 millioner kroner, mens de strategiske instituttprogrammene finansieres med 3,85 millioner kroner.

"Byutvikling – drivkrefter og planleggings utfordringer" (2000–2004)
Dette er et nytt program i regi av Forskningsrådet som skal gå fram til 2004. Programmet har som målsetting å øke den forskningsbaserte kunnskapen om byutvikling, spesielt fokusert på sammenhengene mellom næringsutvikling, infrastruktur og miljøforhold. Det skal også identifisere de viktigste drivkreftene bak urbaniseringsprosessen i Norge. Forskningen skal klarlegge hvordan positive og negative konsekvenser av prosesser slår ut i forhold til ulike samfunnsinteresser og befolkningsgrupper og identifisere tiltak som kan bidra til utvikling av gode bysamfunn. Programmet finansieres av Miljøverndepartementet, Samferdselsdepartementet og Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet.

"Kommuneloven" (1997–2000)
Programmet "Kommuneloven" skal kartlegge og analysere virkningene av den nye kommuneloven for det kommunale og fylkeskommunale styringssystemet, for den statlige styringen og for innbyggerne. Samtidig skal programmet øke kunnskapen og forskningskompetansen på de aktuelle områder. Dette vil gi et grunnlag for å vurdere behovet for ny lovgivning, tiltak eller endringsprosesser. Programmet finansieres av Miljøverndepartementet, Kommunal- og regionaldepartementet og Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet.

"Regional utvikling" (1998–2003)
Dette programmet skal gi ny kunnskap om regionale utviklings- og omstillingsprosesser. Prioriterte forskningstema omfatter: Rammevilkår for næringsutvikling og konsekvenser for regional utvikling Flytting, kommunikasjon og servicetilbud – funksjonelle regioner Offentlig politikk og regional utvikling – konsekvenser, sammenlikning og samordning Plan- og styringssystemet og regional utvikling Programmet finansieres av Miljøverndepartementet, Kommunal- og regionaldepartementet, Samferdselsdepartementet, Landbruksdepartementet og Finansdepartementet.

"Bolig og levekår" (1997–2002)
Programmet "Bolig og levekår" skal styrke den forskningsbaserte kunnskapen om boligspørsmål og øke forståelsen for sammenhengene mellom bolig, boforhold og levekår. Prioriterte forskningstemaer rettes mot forskning om boligmarkedet og boligpolitikk, og forskning om bolig, boforhold og omgivelsene. Programmet finansieres av Miljøverndepartementet og Kommunal- og regionaldepartementet.

"Lokal transport- og arealpolitikk" (1995–2000)
Dette programmet, som også går under betegnelsen "LOKTRA", har som mål å utvikle en helhetlig forståelsesramme for utforming av lokal areal- og transportpolitikk. Programmet avsluttes i år med en bredt anlagt konferanse i Oslo, 29.–30. mai. Programmet finansieres av Samferdselsdepartementet, Miljøverndepartementet og Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet.

"Lokal Agenda 21"
Miljøverndepartementet bidrar i år med 500.000,– kroner til implementeringsstudier og evaluering av lokal Agenda 21 (LA21). Forskning tilknyttet LA21 skal ses i sammenheng med aktiviteter innenfor programmet "Rammebetingelser, styringsmuligheter og virkemidler for en bærekraftig utvikling" som vil bli etablert høsten 2000. Det vil bl.a. bli forsket på LA21 som strategi og virkemiddel i arbeidet for bærekraftig utvikling. Herunder vil en studere hvordan kommunene, næringslivet og organisasjonene arbeider med LA21-spørsmål og hvordan dialogen med regional og sentral forvaltning foregår. Forskning knyttet til LA21 tas også opp innenfor kommunelovprogrammet (se dette) og i FoU-prosjekter finansiert direkte fra Miljøverndepartementet.

[ Tilbake til innholdssiden ]