Historisk arkiv

PLANNYTT mars 2000 - Aktuelle plansaker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Aktuelle plansaker

Innsigelsessaker

Departementet behandler ca 30 plansaker i året der det er konflikt mellom kommunen og fylkeskommunen eller statlige fagmyndigheter (såkalte innsigelsessaker). Dette er saker som vanligvis er av stor reell eller prinsipiell betydning for en eller flere av disse partene og der en til tross for meglingsforsøk hos fylkesmannen ikke lykkes å komme til enighet.

I det store flertall av plansaker oppnås enighet lokalt og planene egengodkjennes av kommunestyret. Det arbeides med å få mer presis oversikt over omfanget av lokale planer. Anslag tyder på at det årlig vedtas i størrelsesorden 1500 planer i landet som helhet.

I hvilken grad det er kommunen, fylkeskommunen, eller statlige etater som får medhold sentralt varierer. I 1999 fikk innnsigelsesmyndighetene medhold i de fleste av sakene. I 1998 fikk kommunene medhold i ca 50% av sakene. At innsigelsen tas delvis til følge kan vel så mye innebære at planen godkjennes i hovedtrekkene, men med små endringer. Samlet sett innebærer dette likevel at bare vel 1 % av samtlige kommunale planvedtak overprøves av departementet. I saker der kommunens vedtak overprøves forutsettes det at fylkeskommunens eller statens standpunkt har forankring i viktige regionale eller nasjonale interesser.

Konfliktene i innsigelsessakene har i 1999 vært knyttet til (antall saker i parantes):

  • Utbygging i konflikt med jordbruks- eller jordverninteresser (6)
  • Utbygging i konflikt med reindriftsnæringen (6)
  • Utbygging i konflikt med friluftsområder og strandsone (5)
  • Utbygging i konflikt med kulturminnevernhensyn/kulturlandskap (5)
  • Utbygging i konflikt med naturverninteresser (5)
  • Valg av vegtraséer/avkjørsler til riksveg (4)
  • Bygging av boliger i områder med støy/luftforurensning (2)
  • Plan i konflikt med rikspolitiske retningslinjer (RPR) for barn og unge (2)
  • Plan i konflikt med RPR for samordnet areal- og transportplanlegging (2)
  • Etablering eller utvidelse av kjøpesentre (2)
  • Plan i konflikt med forsvarsinteresser (2)
  • Planlegging i sjøområder (konflikt verneinteresser og fiskeri/havbruk) (1).

Departementet legger vekt på å gi denne type saker en grundig behandling. Dette innebærer at berørte departementer og direktorater høres. Videre avholdes det i de fleste saker befaring og møte der de ulike partene er representert. Saksbehandlingstiden i departementet varierer etter sakens kompleksitet og konfliktgrad, men har de siste årene vært på 6-7 måneder. Ofte kan det være behov for å innhente ytterligere dokumentasjon om kritiske forhold i sakene og det kan ta tid å få nødvendige avklaringer med andre berørte departementer.

Det er likevel et viktig mål for departementet å få redusert saksbehandlingstiden i denne type saker. Nye rutiner er iverksatt med sikte på at de fleste sakene skal behandles innenfor et tidsrom på 4 måneder. At noen spesielle saker vil kunne gå utover denne tiden vil imidlertid fortsatt ikke være til å unngå.

– Bygg boliger i Askim sentrum – gode planløsninger vil ivareta miljøkravene!
Askim kommune ønsker å bygge ut sentrumsområdet i kommunen. Det ble i den sammenheng foreslått omregulering av et kvartal fra forretning/kontor til forretning/kontor/bolig.

At det skulle innpasses boliger møtte motforestillinger fra flere instanser. Fylkesmannen i Østfold hadde innsigelser på grunn av manglende leke- og uteoppholdsareal for barn og fordi boligene ville få for høy støybelastning. Direktoratet for naturforvaltning, Statens forurensningstilsyn og Barne- og familiedepartementet uttalte seg kritisk under den sentrale behandling av planen, men kom også med forslag til endringer.

Planen ble ikke stadfestet, men departementet gikk langt i å understreke at det er en viktig arealpolitisk målsetting å få bygget boliger i sentrum av byer og tettsteder. Dette gjelder også i sentrum av Askim. Departementet mente at det ved endringer av planen ville være mulig å få innpasset boliger i det aktuelle området, samtidig som forholdet til støy og lekearealer ble godt nok ivaretatt.

Under behandlingen av saken ble departementet underrettet av utbygger om at naboeiendommen var kjøpt opp (i planen avsatt til bensinstasjon) og at det var aktuelt å ta også dette arealet i bruk til forretning/kontor/ boligformål. Mulighetene for å finne en god planløsning ble på denne måten ytterligere bedret.

Denne saken var isolert sett en liten sak, men den har prinsipiell interesse. Normalt bør saker av denne karakter finne sin løsning lokalt i et samspill mellom kommunen og statlige fagmyndigheter. Den arealpolitiske betydningen av å legge til rette for boligutbygging i sentrale bystrøk var også et viktig moment da departementet godkjente utbygging av boliger over bygarasjen i Bergen, jf sak nr. 12 i plansaksoversikten.

Kommentar fra utbygger Halstein Berg
"Ved min inntreden gjennom kjøp av eiendommen i Eidsbergveien, nabotomt til Shell-tomta, var saken enda ikke avklart i kommunen og departementet. Etter avklaring, hvor vi ble forespeilet utbygging av eiendommene med kombinasjon næring og bolig, gikk vi igang med reguleringsplan angjeldende vår eiendom og Shell-tomta (omregulering) samlet. Denne betyr for begge eiendommene totalt 42 stk. leiligheter og ca. 2400 m2 næringslokaler.

Utbyggingen ser ut til å bli et vellykket prosjekt, og Miljøverndepartementet og Askim kommune v /teknisk etat har vist en helhetlig og fortetningsfornuftig tenkning mht. til denne utbyggingen.

Boligene vil beliggenhetsmessig ha de ypperste kvaliteter; skjermer for støy, trafikk mv. kombinert med kort gangavstand til alle nødvendige servicetilbud.



[ Tilbake til innholdssiden ]