Historisk arkiv

PLANNYTT mars 2000 - Miljøby- og bymiljøminister

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøby- og bymiljøminister

Miljøvernminister Guro Fjellanger er godt kjent for sitt arbeid med ulv, laks og vannkraft. Nå markerer hun seg også i bypolitikken. I løpet av 2001 kommer en egen stortingsmelding om bærekraftig byutvikling. Meldingen er et ledd i Regjeringens innsats for å bedre forholdene i byene.

Man kan undres over om ulvedebatter og fjordforurensning skremmer ministeren over i mer urbane tanker.

– Nei, på ingen måte, ler en opplagt Guro Fjellanger.

– Stortingsmeldingen og vår økte satsing på byene er et resultat av en mer helhetlig tilnærming til vår eksisterende rolle i bypolitikken. Miljøverndepartementet har et overordnet ansvar for miljø som gjelder like mye by som land. Vi er også overordnet planmyndighet etter plan- og bygningsloven, som er et viktig redskap for utviklingen i fylker og kommuner.

Her inngår selvfølgelig byplanlegging og byutvikling som sentrale oppgaver. Dessuten har vi ansvar for lokal Agenda 21 hvor byene spiller en viktig rolle. Erfaringene fra miljøbyprogrammet viser at hovedutfordringen nå er å utvikle en mer helhetlig politikk for miljøvennlig byutvikling, legger hun til.

Byene viktige for miljøet
– Bærekraftig byutvikling er samtidig et spørsmål om globale og lokale miljøpolitiske utfordringer. Det handler om reduksjon av klimautslipp og vern om biologisk mangfold. For byene betyr det å begrense arealveksten og redusere energiforbruk, støy og forurensing. Befolkning og næringsliv trenger funksjonelle byer med gode fysiske miljøer som ramme om bolig og arbeid. I Norge bor snart tre fjerdedeler av befolkningen i byer og tettsteder.

På verdensbasis har byene halvparten av befolkningen, og andelen øker. Det betyr at byene blir stadig viktigere for verdiskaping, produksjon og fordeling av velferdsgoder. Det betyr også at byenes ressursbruk i økende grad blir jordas ressursbruk, og at byenes forurensing blir jordas forurensing. En bærekraftig byutvikling er derfor en forutsetning for bærekraftig utvikling både nasjonalt og globalt, forklarer ministeren.

Utfordringer i kø
Regjeringen ønsker å bedre bo- og levekårene til befolkningen. Trygghet og helse er viktige stikkord. Særlig i byene plages mange i dag av luft- og støyforurensing.

Det er både en utfordring og et viktig mål å redusere miljøbelastningene, ikke minst av hensyn til barn og unge. Samtidig er det viktig å legge forholdene bedre til rette for næringsvirksomhet og verdiskaping i byene.

Guro Fjellanger har staket ut noe av veien framover.

– Vi har klare mål, og det er samtidig viktig for oss å få til en samordning av statlig politikk og virkemidler. Slik det er i dag sitter hvert departement med sitt sektoransvar og ser byen ut fra sitt ståsted. Målet er at vi gjennom utstrakt samarbeid med de andre departementene klarer å legge grunnlaget for en mer helhetlig statlig bypolitikk.

Stortingsmeldingen kommer
– Vi vil bruke alle erfaringene vi har gjort i løpet av miljøbyprogrammet og fra annet samarbeid med byene. Vi vil også gjøre et grundig arbeid med å vurdere effekten av de tiltak vi allerede har satt i verk, bl.a. gjennom midlertidig kjøpesenterstopp og rikspolitiske retningslinjer for samordnet areal- og transportplanlegging.

Dessuten legger jeg stor vekt på at arbeidet med stortingsmeldingen skal skje i en åpen prosess hvor kommuner og fylker, næringslivets organisasjoner, frivillige organisasjoner og befolkningen inviteres til å delta. Jeg tror aktiv deltakelse er en forutsetning for å lykkes. Vi trenger engasjerte og kritiske innspill, oppfordrer bymiljøminister Guro Fjellanger.

[ Tilbake til innholdssiden ]