Historisk arkiv

PLANNYTT mars 2000 - Oppslagstavle

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Oppslagstavle

Nytt rundskriv om konsekvensutredninger
Miljøverndepartementet vil utgi et nytt rundskriv til bestemmelsene om konsekvensutredninger (KU) våren 2000. Rundskrivet følger opp endringene i forskriften om KU som kom i mai 1999. Forholdet til landbruksområder er nå kommet inn som kriterium for når det skal stilles krav om KU, og det er gjort justeringer av hvilke tiltak som omfattes av bestemmelsene. Bestemmelsene gir økt medvirkning ved fastsettelse av utredningsprogrammet og klarere krav til hvordan KU skal følges opp. Forskriftene gir regler for behandling av tiltak som kan ha konsekvenser i andre land.

AREALIS – offentlig dugnadsinnsats med suksess
Fylkesvise arealinformasjonssystemer (AREALIS) til bruk for planleggere i kommuner og fylker, er nå under etablering i alle fylker. Målsettingen med disse informasjonsdatabasene er å bedre beslutningsgrunnlaget slik at man både lokalt og nasjonalt kan drive en bedre og mer effektiv arealplanlegging- og forvaltning. Miljøverndepartementet bidrar med betydelige midler over Arealdokumentasjonsprogrammet mens Statens kartverk ivaretar den sentrale prosjektstyringen av AREALIS. Fylkesmannen, fylkeskommunen, Kartverket, nasjonale dataeiere og kommunene bidrar med betydelig innsats i arbeidet. Drøyt 50 kommuner deltar som pilotkommuner.

Enhetlig system for konsekvensutredninger
Planlovutvalget skal som del av sin første delinnstilling vurdere et mer enhetlig system for konsekvensutredninger (KU) som vil gjelde både for arealplaner og tiltak etter plan- og bygningsloven. Hensikten er at hensynet til miljø, naturressurser og samfunn kommer klart fram i alle plansaker og at offentligheten får muligheten til å fremme sitt syn. Samtidig må man få et enklest mulig regelverk. Forslaget vil bygge på erfaringene fra utviklingsprosjektet om "Konsekvensvurderinger i kommunal arealplanlegging" som ble gjennomført av Asplan Viak i samarbeid med en rekke kommuner.

EU behandler nå direktiv om konsekvensvurderinger for planer og programmer. Direktivet vil høyst sannsynlig bli ferdigbehandlet i EU i løpet av 2000. I Norge kan direktivet føre til at det innføres krav om konsekvensutredninger som en del av all arealplanlegging.

Nyttige lenker
www.miljo.no Miljøverndepartementets hjemmeside.
www.agenda21.no møteplass og utstillingsplass for "beste praksis-eksempler" og som inspirasjon og veileder for LA21-arbeidet i den enkelte kommune.

Ny veileder om kartverk
En ny veileder om etablering og drift av kommunens kartverk er nå klar for utsendelse til alle landets kommuner. Veilederen, som får navnet "Kartgrunnlag for plan- og byggesaksbehandlingen", redegjør for de krav som plan- og bygningsloven setter til det kommunale kartverket. Miljøverndepartementet anbefaler i veilederen at kartverket forvaltes i digital form, og at kommunen samarbeider med Statens kartverk og andre større geodatabrukere om å etablere og oppdatere en felles kartdatabase.

Viktig milepel i arbeidet med lokal Agenda 21
Kommunenes Sentralforbund og Miljøverndepartementet har nylig lansert veilederen "Bærekraftige kommuner – er vi på rett spor?" Hensikten er å formidle den forståelsen vi i dag legger i begrepet lokal Agenda 21 og presentere et sett veiledende kriterier til hjelp for kommunene i deres videre arbeid. Kriteriesettet er utarbeidet på grunnlag av ProSus-rapporten "Innføring av lokal Agenda 21 i Norge". Forslaget fra ProSus er bearbeidet og gjennomgått i samarbeid med utvalgte kommuner.

Kriteriene er delt inn etter følgende hovedtemaer:

  • En ny dialog
  • Bærekraftig økonomi og ressursforvaltning
  • Samordnet styring og resultatoppfølging
  • Globalt engasjement

Kriteriene under hvert av de fire hovedtemaene retter seg mot en konkretisering av arbeidsformer og innhold i begrepet lokal Agenda 21. Hva som er viktigst å ta fatt på for den enkelte kommune, vil variere med kommunestørrelse, befolkningsutvikling, næringsstruktur, naturforhold m.v. og vil være gjenstand for politiske valg og prioriteringer.

Både Miljøverndepartementet og Kommunenes Sentralforbund ønsker dialog og erfaringsutveksling i det videre arbeidet. Kommunene oppfordres derfor til å dele sine erfaringer med andre. Vi viser i den forbindelse til møteplasser for LA21 i fylkene (regionale knutepunkt) og de nasjonale Agenda 21-nettsidene www.agenda21.no. Det oppfordres også til å se nærmere på nettstedet www.07-06-05.com og signere støtteerklæringen for 070605-initiativet.

Kriterieheftet (T-1305) kan bestilles fra Statens forurensningstilsyn (SFT), telefon 22 57 34 00, telefaks 22 67 67 06 eller på Internett: www.sft.no/skjema.html

Nordisk planministermøte
Den 22. februar 2000 ble det for første gang avholdt et nordisk planministermøte. Møtet ble holdt i forbindelse med Nordisk Ministerråd, miljøministermøtet. Alle de nordiske miljøministrene er nå også ministre for planlegging. Tema på dagsorden var sammenhengen mellom fysisk planlegging og miljøpolitikk, og detaljhandel/kjøpesentre.

Planlegging for alle – nytt rundskriv
Miljøverndepartementet har nylig sendt ut et nytt rundskriv med tittel "Tilgjengelighet for alle" (T-5/99). Rundskrivet er et ledd i oppfølgingen av Handlingsplanen for funksjonshemmede (1998-2001) og markerer at fylker og kommuner skal ta hensyn til alle innbyggere i kommunen når planer utarbeides og formuleres. Utemiljøene skal være tilgjengelige og anvendelige for funksjonshemmede, eldre og barn på linje med andre brukere. Det vil bli gjennomført regionale endagsseminarer for fylkene i løpet av år 2000 der temaet blir oppfølging av rundskrivet. I samarbeid med interesseorganisasjonene utarbeides det også en basis opplæringspakke til bruk i kommunene. Rundskrivet utgis i samarbeid med Kommunal- og regionaldepartementet og Sosial- og helsedepartementet.

Les mer på www.miljo.no/pfa/

LA21-kontakter i fylkene

Fylke kontaktperson telefon
Hedmark Geir Paulsen 62 54 40 00
Oppland Bernt M. Tordhol 61 28 92 36
Vestfold Christina Henning 33 34 42 03
Telemark Tore Kildal 35 58 42 00
Vest-Agder Berit K. Rystad 38 07 46 60
Møre og Romsdal Gunnar Bendixen 71 25 86 57
Sør-Trøndelag Torfinn Rohde 73 94 93 63
Nord-Trøndelag Bjørn Ness 74 14 13 56
Buskerud Birgit Rusten 32 20 10 00
Rogaland Jarleiv Hauge 51 51 67 71
Hordaland Terje Aarsand 55 23 94 51
Aust-Agder Geir H. Waagsnes 37 01 73 00
Troms Inger Lise Sverdrup 77 62 33 90
Oslo Guttorm Grundt 22 86 15 55
Grønt Inspirasjons-
senter
22 33 55 90
Østfold Terje Pettersen 69 11 72 76
Akershus Karin O'Sullivan 22 05 56 22
Sogn og Fjordane Liv Janne Kvåle 57 66 62 42
Nordland Durita Brattaberg 75 53 13 19
Finnmark Eirik Inge Mikkelsen 78 95 03 65
Samisk Kulturminneråd Janne Hansen 78 95 91 80

[ Tilbake til innholdssiden ]