Historisk arkiv

PLANNYTT juli 2000 - Fakta om planlovutvalget

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Fakta om planlovutvalget

Formål
Planlovutvalget ble nedsatt 23. oktober 1998 for å se på behovet for revisjon av planleggingsbestemmelsene i plan- og bygningsloven og tilgrensende lover og forskrifter. Et viktig siktemål med arbeidet er å fremme forslag til regelendringer slik at det blir lettere å ivareta viktige samfunnsinteresser, som bl.a. å sørge for bærekraftig utvikling, verdiskaping, sysselsetting, bedre levekår, og tilstrekkelig tilgang på gode boliger. Mandatet sier at det bør være enkelt å praktisere loven, og at saksbehandlingsreglene bør gi effektiv planlegging. Utvalget skal legge vekt på å gjøre lovteksten lettere å lese for forskjellige brukere, og berørte som vil delta i planprosessene, skal stilles sterkere. Reglene bør dessuten sikre at miljø- og samfunnshensyn vurderes i all planlegging. Loven skal imidlertid ikke forandres så mye at det går på bekostning av dagens hovedstruktur eller bærende prinsipper, dvs. lokal, demokratisk planlegging, åpenhet og medvirkning.

Bakgrunn
Bakgrunnen for arbeidet er St.meld. nr.29 (1996-97) "Regional planlegging og arealpolitikk", og innst.S.nr.219 (1996-97) fra energi- og miljøkomiteen. Stortingsmeldingen konkluderer med at loven stort sett fungerer etter hensikten, og at det ikke er grunnlag for å gjøre system- eller prinsippendringer i den lovrevisjonen som nå kommer. Stortinget ga likevel sin støtte til en samlet gjennomgang av loven ut fra de erfaringer som er gjort siden den trådte i kraft i juli 1986, og for å fange opp utviklingsbehov som er kommet i mellomtiden, og fremtidige behov.

En annen grunn til at regjeringen ønsket å se på loven samlet, er at det også har vært stor lovgivningsaktivitet på mange felt med betydning for planlovgivningen. Vi har bl.a. fått ny kommunelov, det har vært foretatt store endringer i byggesaksdelen av plan- og bygningsloven, og det har vært politikk- og lovutviklingsaktivitet på en rekke øvrige sektorer og områder som henger sammen med planleggingen og arealforvaltningen etter plan- og bygningsloven. Det faller da naturlig å oppdatere lovgrunnlaget for planleggingen, slik at det blir en best mulig innbyrdes sammenheng i de rettslige virkemidlene.

Sammensetning og organisering
Planlovutvalget er sammensatt av 11 medlemmer med ulik bakgrunn. Medlemmene representerer både grunneiere, næringsinteresser og brukere (allmennheten). Utvalget ledes av Hans Christian Bugge, jusprofessor ved Universitetet i Oslo. Departementene er ikke representert i selve utvalget, men organisert i en egen referansegruppe som har jevnlige møter med planlovutvalget. Også Sametinget er representert i referansegruppen.

Miljøverndepartementet har sekretariatsansvaret for utvalget og er i tillegg representert i planlovutvalgets referansegruppe sammen med de øvrige departementene.

Det legges opp til brede høringer og debatt i tilknytning til første delinnstilling. Et bredt spekter av sektorer og organisasjoner vil bli trukket med i dette arbeidet.

Tidsplan
Planlovutvalgets funksjonstid er fire år fra oktober 1998. Utvalget skal avgi to delinnstillinger (NOU), den første innen utløpet av år 2000.

Første delinnstilling skal gi en skisse av helheten, ved å beskrive status og utfordringer for plansystemet, presentere utvalgets vurderinger av reformbehov samt skissere prinsipper for løsninger, evt. alternativer. Utvalget legger ikke opp til at delinnstillingen skal inneholde konkrete forslag til lovtekst, men utvalget er innforstått med at det kan bli nødvendig å fremme enkelte konkrete forslag p.g.a. reformbehov som må løses raskt. Disse må såvidt mulig være i tråd med de prinsippielle retningslinjene som utvalget skisserer.

Den andre delinnstillingen skal inneholde konkrete forslag til revidert lovtekst og blir lagt frem innen utgangen av år 2002. Etter høringen vil Miljøverndepartementet utarbeide en Odelstingproposisjon etter utredningsinstruksen.

Les mer: www.planlovutvalget.dep.no

[ Tilbake til innholdssiden ]