Historisk arkiv

PLANNYTT juli 2000 - Handikapforbundet vil ha opplæring for alle

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Handikapforbundet vil ha opplæring for alle

Forbundsleder Gunnar Buvik i Norges Handikapforbund er ikke i tvil:

– Nå er det informasjon og opplæring som trengs! Verktøyet begynner å komme på plass. Rundskrivet er en stor hjelp. Det begynner å komme eksempelsamlinger, men der mangler det mye når det gjelder universelle løsninger på flere områder, for eksempel samferdselssektoren. Opplæringen i bruken av alt dette skorter det på. Det gjelder like mye hos planleggerne rundt omkring som hos våre medlemmer som gjerne skulle være med på planleggingen.

Gunnar Buvik har en finger med i mange av de utredninger som foretas og de planer som legges. Han møter mye god vilje rundt omkring, men han ser også klare forbedringsområder:

– Vi må finne de gode forbildene og vi må også formidle de til folk som ikke er profesjonelle. Organisasjonsfolk kan være spesialister på sitt område, men både de og mange av planleggerne må se i større baner. Det er mange hensyn å ta. Sektortenking er farlig. Selv innenfor de handikappedes rekker har vi svært motstridende oppfatning av hvordan løsningene skal være. En god løsning for en rullestolbruker kan være en meget dårlig løsning for en blind. Til gjengjeld ser vi hvordan en universell utfordring er et gode for alle parter. Et eksempel er hvor ettertraktet de handikapvennlige lugarene på danskebåten er blitt blant utlendinger som ønsker litt mer komfort. Vi handikappede opplever til stadighet at disse er utsolgt. Det er problematisk for oss, selv om det er gledelig for andre!

Det skjer mye god fysisk planlegging rundt omkring i landet, men Buvik peker på faren for at folk likevel ikke bruker løsningene det legges opp til:

– Ghettoløsninger og skjevfordelinger i utforming av våre lokalsamfunn og tettsteder skal vi vokte oss for. Integreringen av alle, ikke minst den halve millionen av pensjonister vi vil ha her i landet om noen år, må være målet. Foreløpig skorter det på mye av planleggingen for et integrert samfunn, men bevares, vi er på vei!

Fakta

Miljøverndepartementet arbeider nå med en opplæringspakke om tilgjengelighet for både planleggere, politikere og brukere. Pakken inneholder oversikter, dybdestoff, arbeidsoppgaver og referanser om konkrete utfordringer, aktuelt lovverk og eksempler på hvordan planlegging kan gjøres for alle. Opplæringpakken vil komme i slutten av september.



[ Tilbake til innholdssiden ]