Historisk arkiv

PLANNYTT juli 2000 - Nordlandsprosjektet: Kommuneplanlegging og samordnet planveiledning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Nordlandsprosjektet: Kommuneplanlegging og samordnet planveiledning

I Nordland fant fylkeskommunen og fylkesmannen ut at mange kommuner manglet kommuneplan, slik loven foreskriver det. Og enda flere kommuner hadde gamle planer. Fylkesnivået ønsket å finne ut hva som var årsaken til dette, og samtidig se om det var noe de kunne gjøre for å bedre på forholdene. Dette ble starten på Nordlandsprosjektet.

Høsten 1997 ble kommunene i Nordland invitert til et seminar der de ble oppfordret til selv å gi uttrykk for sine problemer når det gjaldt helhetlig kommuneplanlegging. Var det ressursspørsmål, holdningene til planleggingen som sådan, eller oppfatningen av fylkesnivået som lå til grunn?

Forprosjekt – kartlegging av barrierer
Seminaret gav støtet til en bredere forprosjektfase der Nordlandsforskning ble gitt i oppdrag å gjennomføre en kartlegging av planaktiviteter og veiledningsbehov i Nordland. Kartleggingen fant fire hovedkategorier av barrierer for kommuneplanleggingen:

– Prosesskompetanse: Problemer knyttet til å initiere eller gjennomføre planprosesser, styring, involvering av brukere og befolkning
– Samordning: Hvordan knytte sammen mangslungne og sektoriserte planaktiviteter og hvordan få økonomien inn i det, hvordan koble politikk og virksomhet?
– Politisk eierforhold: Hvordan sikre at politikere får gitt premisser i planprosessene og at de føler forpliktelse i forhold til vedtakene?
– Administrativ ledelse: Hvordan forankre plan- og prosessansvar i kommuneadministrasjonen?

På regionalt nivå oppfattet man at man i stor grad bare klarte å være høringsinstans for kommunenes planarbeid, men mange etater ønsket å få være medspiller i planleggingsprosesser, og å få til noe som kan gi varige resultater for kommuneplanleggingen i Nordland.

Ulike veiledningsbehov
Kartleggingsprosjektet konkluderte med at veiledningen bør tilpasses fire "typer" kommuner:

  1. "De erfarne og læringsorienterte" som trenger lite veiledning, men mer vedlikehold og omstillingskompetanse
  2. "De erfarne, men stagnerte" som trenger å institusjonalisere læring og søke svar på hvorfor planarbeidet stopper opp
  3. "De uerfarne, men planorienterte" trenger kanskje først og fremst prosesskompetanse og hjelp til å organisere planarbeidet godt
  4. "De uerfarne men planvegrende kommunene" trenger også å sette søkelys på planforståelse

Hovedprosjekt
Nordlandsprosjektet går nå inn i sin andre fase, hovedprosjektet. Kunnskapen man har innhentet skal forsøkes tas i bruk ved å følge noen utvalgte kommuner gjennom en helhetlig kommuneplanprosess hvor fylkesnivået skal ivareta rollen som prosessveileder og ressursbank. Arbeidet utføres i samarbeid mellom fylkesmannen og fylkeskommunen i Nordland. Forsøkskommuner skal velges ut i løpet av sommeren 2000 og skal følges gjennom 2 år.

Prosjektet støttes av bl.a. Miljøverndepartementet, Sosial- og helsedepartementet, Kommunal- og regionaldepartementet og Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Kontaktperson: Roar Kvitvik, Fylkesmannen i Nordland

[ Tilbake til innholdssiden ]