Historisk arkiv

PLANNYTT juli 2000 - Politikk for en bærekraftig byutvikling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Politikk for en bærekraftig byutvikling

Miljøverndepartementet og Oslo kommune inviterer til nasjonal miljøbykonferanse i Folkets Hus, 4.-6. september i Oslo. Konferansen markerer avslutningen på Miljøbyprogrammet, men også begynnelsen på arbeidet med å utvikle en ny politikk for en bærekraftig byutvikling.

Byene er drivkrefter i den økonomiske utviklingen og viktige møtesteder for handel, kultur og sosiale aktiviteter. Stadig flere ønsker å bosette seg i byene – hele 3/4 av Norges befolkning bor nå i byer og tettsteder. Samtidig er det i byene at de lokale miljø- og helseproblemene er størst. Byene er også store bidragsytere til den globale forurensningen. Løsningen på problemene ligger i å legge om fra vår arealkrevende og bilbaserte byvekst til mer konsentrerte byer, og miljøvennlig bytransport.

Ved årsskiftet 1992/93 tok Miljøverndepartementet initiativ til et forsøks- og utviklingsarbeid i samarbeid med Fredrikstad, Kristiansand, Bergen, Tromsø og bydel Gamle Oslo. Hensikten med arbeidet var å utvikle disse fem byene i miljøvennlig retning. Resultatene viser at mye er oppnådd på flere fagområder, men at arbeidet med miljøvennlig bytransport går tregt.

Miljøbykonferansen 2000 – tre dager til ende
Programmet for Miljøbykonferansen tar utgangspunkt i følgende spørsmål:

  • Hva lærte vi av Miljøbyprogrammet?
  • Hva er de beste eksempler og praksis i våre byer?
  • Er det mulig å utvikle bærekraftige byer i Norge?
  • Hva er de sentrale utfordringer og nødvendige virkemidler i en bærekraftig bypolitikk?

I tillegg til foredragene vil programmet omfatte verksteder, utstillinger, kulturinnslag og sosiale arrangementer. Den første dagen presenterer Miljøbyen Gamle Oslo og Oslo kommune seg. Det blir vandringer og torgfest om kvelden i et internasjonalt miljø på Grønland. Andre dag oppsummerer vi erfaringer fra Miljøbyprogrammet. Både enkeltprosjekter og byenes langsiktige strategier presenteres i plenum og verksteder. Om kvelden er det mottakelse på Akershus Slott og middag i Rådhuset. Den tredje dagen ser vi fremover under tema: bo i by, transport i by og veien videre. Nasjonale og lokale politikere, ungdom, næringsliv og fagfolk utfordres til å komme med sine visjoner for den gode by.

Meld deg på!
Invitasjon til konferansen ble sendt kommuner, fylkeskommuner, fylkesmenn, departementer, direktorater og frivillige organisasjoner i begynnelsen av juni. Skulle du av en eller annen grunn ikke ha mottatt invitasjonen, er det fortsatt mulighet for å kunne bli med.

Program og påmeldingsskjema kan fåes ved henvendelse til;
Heitmann Travel AS, v/Gruppe- og kongresskontoret
Tlf: 23102470 eller 23102479
Fax: 22414428
E-mail: congress@heitmann.no

Endelig påmeldingsfrist er satt til 20. august, men det lønner seg å være tidlig ute ettersom det kan bli rift om plassene.

[ Tilbake til innholdssiden ]