Historisk arkiv

PLANNYTT juli 2000 - Reguleringsplan for Lørenskog sentrum

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Reguleringsplan for Lørenskog sentrum

Ja til sentrumsutvikling – nei til kjøpesenterutvidelse, var konklusjonen Miljøverndepartementet trakk, etter å ha blitt forelagt reguleringsplan for nye Lørenskog sentrum. Kommunen ønsket å utvikle et nytt sentrum i Lørenskog som kommunens sentrale møtested. Sentralt i reguleringsforslaget var sammenslåing og utvidelse av to kjøpesentre.

De to kjøpesentrene Metro og Maxi ble foreslått bygget sammen, noe som ville føre til en arealutvidelse fra ca. 31.000 til ca. 43.000 kvm. Det totale byggeareal innen det regulerte området ville øke fra ca. 73.000 til 180.000 kvm. Utbyggingen ville omfatte boliger, kontor/service, hotell, rekreasjon, kultur og undervisning og ville etablere området som kommunens sentrale møtested med høy estetisk og funksjonell standard og en vesentlig fortetting. Planen viste en trafikkmessig opprustning med ny fylkesvei, kollektivterminal og dobbelsporet bybane, men uten å tidfeste gjennomføringen av kollektivtiltakene.

Departementet inn i saken
Fylkesmannen i Oslo og Akershus fremmet innsigelse med henvisning til etableringsstoppen og gjennomførte deretter mekling uten at enighet ble oppnådd. Akershus fylkesting stadfestet reguleringsplanen uten å ta innsigelsen til følge. Fylkesmannen i Oslo og Akershus krevde fylkestingets vedtak brakt inn for departementet, under henvisning til etableringsstoppen og med hjemmel i forsøksordningen for innsigelsessaker i Akershus.

Ja til sentrumsutvikling – nei til kjøpesenterutvidelse
Reguleringsplanen ble stadfestet av departementet, men med noen endringer i bestemmelsene. Departementet la vekt på å komme frem til en avgjørelse som på den ene siden ga kommunen og utbyggerne et grunnlag for å utvikle et nytt og attraktivt sentrum i kommunen, samtidig som det midlertidige forbudet mot etablering og utvidelse av kjøpesentre ble forvaltet på en riktig måte.

Departementets endring av planene innebærer at samlet areal til kjøpesenter ikke kan økes ut over dagens nivå. Kommunen står imidlertid fritt til å disponere nye og gamle arealer til de formål som er mest hensiktsmessig innenfor rammene av kjøpesenterstoppen. Inntil godkjent fylkesdelplan for varehandel, service og senterstruktur foreligger, forutsettes det en streng praktisering av den rikspolitiske bestemmelsen.

Det ble samtidig gjort endringer i reguleringsbestemmelsene for å sikre at den planlagte kollektivterminalen i området ble ferdigstilt samtidig med den øvrige utbyggingen. Det ble også presisert at parkeringsnormene måtte justeres i tråd med målet om å øke kollektivandelen til området.

Kommunen ga sin tilslutning
Det var betydelig politisk oppmerksomhet om saken, bl.a fordi planen var godkjent av fylkestinget i Akershus som ledd i en forsøksordning om delegert avgjørelse i innsigelsessaker. Departementets forslag til avgjørelse ble forelagt kommunen til uttalelse. Kommunen valgte å møte dette på en positiv måte og gikk i forhandlinger med utbyggerne om de endringer som måtte gjøres. Kommunestyret ga sin tilslutning til endringene og planen ble deretter vedtatt av departementet med endelig virkning.

[ Tilbake til innholdssiden ]