Historisk arkiv

Prosjekt: Nasjonalt system for plandataforvaltning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Prosjekt: Nasjonalt system for plandataforvaltning

I en ny rapport som er utarbeidet for Miljøverndepartementet, foreslås det å "etablere et landsdekkende informasjonssystem som gir brukeren innsyn og tilgang til gjeldende planer og som muliggjør kobling av kart, tematisk informasjon, eiendomsinformasjon og andre registre. Forvaltningsløsningene på kommunalt, regionalt og nasjonalt nivå må spille sammen for å sikre kvalitet, unngå dobbeltlagring av informasjon og uklarhet om versjoner. "

Moderne informasjonsteknologi gjør det mulig å sammenstille og utnytte innholdet i kommunale planer langt bedre enn i dag. Rapporten "Forvaltningssystem for plandata" inngår i et forprosjekt om forvaltning av plandata. Arealplanlegging er viktig, og planprosessens dokumenter og produkter er ikke alltid lett tilgjengelige for brukerne.

Overgangen til bruk av digitale planverktøy og geografiske informasjonssystemer i kommunene fører med seg en rekke nye muligheter og endrede brukerkrav når det gjelder tilgang til informasjon. Rapporten er utarbeidet av Statens kartverk med bred deltagelse fra kommunesektoren og fagmyndigheter, bl.a. foreningen GEOLOK.

Rapporten foreslår at det etableres en forvaltningsløsning mellom kommunalt, regionalt og nasjonalt nivå. Utviklingen av et nasjonalt system for plandataforvaltning bør skje gjennom flere faser. Det bør bygges videre på erfaringer fra løsninger som fungerer og gir gode resultater i dag.

Det videre arbeidet foreslås fulgt opp ved gjennomføring av følgende delprosjekter:

• Standardisering og veiledning

• Kommuneplanoversikt

• Nasjonal planoversikt

• Kartlegging av gode løsninger

• Nasjonalt planforvaltningssystem

Departementet vil nå vurdere rapporten, herunder hvilken oppfølging som bør iverksettes. Rapporten vil bli lagt ut på www.statkart.no/arealinfo/plandata/.