Historisk arkiv

Spørsmål nr 415 til skriftlig besvarelse fra stortingsrepresentant Kjellaug Nakkim

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Brev av 6. juli 2000

Stortingets President
Stortinget
0026 OSLO

Deres ref

Vår ref (bes oppgitt ved svar)

Dato

2000/2943 AJ JU JG/tlø

06.07.00

Spørsmål nr. 415 til skriftlig besvarelse fra representanten Kjellaug Nakkim

Det vises til brev av 30. juni med følgende spørsmål:

"Det vises til brev fra Norske Sivilingeniørers Forening til tidligere statsråd Sponheim av 28/2 d.å. der NIF foreslår at det settes av 3 mill. kr. til en utredning av selskapslov-givningens virkninger på innovasjon og verdiskaping, med sikte på å identifisere endringer som kan styrke norsk verdiskaping i årene som kommer. Aksjeloven, konkursloven og regnskapsloven representerer viktige rammebetingelser for næringslivet og særlig for nyskapingsbedriftene. Vil Statsråden ta initiativ til en slik utredning?"

Velfungerende lovgivning har stor betydning for utvikling av næringsvirksomhet, og er spesielt viktig for småbedrifter under etablering og vekst. Nærings- og handels-departementet ser viktigheten av grundig konsekvensvurdering av lover og regler, og har i handlingsplanen for småbedrifter slått fast at vi trenger et bedre beslutnings-grunnlag for ny lovgivning.

I den forbindelse gjennomfører departementet i år blant annet et pilotprosjekt med bruk av testpanel. 950 utvalgte bedrifter vil bli forelagt tre lov- og forskriftsforslag for vurdering av hvilke administrative virkninger regelverket vil ha for deres bedrift. Formålet med prosjektet er at hensynet til næringslivet skal ivaretas på en bedre måte enn i dag ved at virkningene av regelverkene blir mer synliggjort underveis i lovgivningsprosessen. Departementet arbeider også med en veileder til forvaltningen om vurdering av næringsøkonomiske konsekvenser, slik at andre instanser som arbeider med lovgivning med betydning for næringslivet lettere skal vite hva de bør se etter når virkninger for næringslivet skal utredes.

Jeg vil ta kontakt med finansministeren og justisministeren som forvalter de lovene NIF spesielt peker på, for å diskutere spørsmålet om en slik utredning som NIF foreslår, eventuelt i form av et forskningsprosjekt. Tanken om en tverrfaglig utredning knyttet til sentral næringslovgivning som f. eks. aksjelovene, regnskapsloven og konkursloven er interessant, men det er samtidig viktig å se på hvilke utredninger som allerede er i gang eller er planlagt. For øvrig må evaluering av ny næringslovgivning i utgangspunktet ta sikte på å vurdere virkninger i forhold til alle de ulike hensyn som denne lovgivningen skal ivareta, eksempelvis hensynet til kreditorer og bredere samfunnsmessige hensyn. En eventuell evaluering bør derfor være generell slik at den omfatter alle de kryssende hensyn som de aktuelle lovverk relaterer seg til.

Ettersom Stortinget allerede har bedt om en evaluering av regnskapsloven og aksje-lovene, og departementene kontinuerlig arbeider med evaluering av lovgivningen, må en eventuell utredning tilpasses departementenes øvrige arbeid og informasjonsbehov.

Med hilsen
Grete Knudsen