Historisk arkiv

St.prp. nr. 61 (1999-2000) Omprioriteringer og tilleggsbevilgninger på statsbudsjettet 2000

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Kap. 951 Store Norske Spitsbergen Kulkompani A/S, brev til Stortingets Finanskomite

Stortingets finanskomite
Karl Johans gt. 22
0026 OSLO

Deres ref

Vår ref (bes oppgitt ved svar)

Dato

2000/699- lsn

29.05.2000

St.prp. nr. 61 (1999-2000) Omprioriteringer og tilleggsbevilgninger på statsbudsjettet 2000

Kap. 951 Store Norske Spitsbergen Kulkompani A/S

Det vises til ovennevnte proposisjon, som komiteen nå har til behandling. I proposisjonen er det under kap. 951 blant annet foreslått at Store Norske gis anledning til å finansiere et nytt lasteanlegg til utskipningshavnen i Svea gjennom et låneopptak på 70 mill. kroner i bank.

Store Norske har i møte i departementet 25. mai 2000 informert om at selskapet har etablert en trekkrettighet hos sin bankforbindelse med en ramme på 200 mill. kroner. Trekkrettigheten tenkes benyttet som en generell driftskreditt i tillegg til finansiering av ovennevnte lasteanlegg. Det forhold at utskipning av kull fra Svea kun kan foregå i perioden ca. 15. juli – ca. 15. oktober medfører at innbetalingene fra kullsalget hovedsakelig kommer mot slutten av året. Investeringene derimot blir gjennomført om våren/sommeren og driftskostnadene påløper relativt jevnt gjennom hele året. Dette medfører relativt store svingninger i selskapets likviditetssituasjon og dermed behov for en driftskreditt. Opptrekk på kreditten vil ifølge selskapet være sikret med pant i kulllageret og mobilt gruveutstyr. Ikke noe av Store Norskes faste eiendommer er berørt.

Nærings- og handelsdepartementet vil følge opp at Store Norske ikke foretar seg disposisjoner som forskutterer fremtidige stortingsvedtak. Departementet vil videre følge opp at selskapet overholder eksisterende stortingsforutsetninger og -vedtak, herunder også forutsetninger som knytter seg til den vedtatte tilskuddsbevilgningen for inneværende år.

Med hilsen
Grete Knudsen

Kopi:
Finansdepartementet
Riksrevisjonen