Historisk arkiv

Børsnotering gir Telenor en ny plattform som aktør og samarbeidspartner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 71/00
Dato: 03.12.2000
Kontaktperson: Øistein Øisjøfoss, telefon 91 57 84 92

Børsnoteringen gir Telenor en ny plattform som aktør og samarbeidspartner

Det uttalte nærings- og handelsminister Grete Knudsen under ettermiddagens pressekonferanse om børsnoteringen av selskapet. I sitt innlegg presiserte næringsministeren bl. a. følgende:

Et av de viktigste formålene med å børsnotere Telenor er å bringe inn nye eiere og ny kapital til selskapet. Dette vil gi viktige signaler til selskapets styre og ledelse. Samtidig har selskapet fått børsnoterte aksjer som et potensielt byttemiddel i en svært dynamisk bransje, preget av store omstruktureringer både innenfor og på tvers av landegrensene. Dette er i tråd med Stortingets forutsetninger.

Denne emisjonen har vært det største aksjesalget i norsk historie. Mer enn tre ganger så mange investorer har tegnet seg, sammenlignet med det statlige salget av Kreditkassen- aksjer. Over femti tusen nye aksjonærer gjør Telenor til det selskapet i Norge som har flest småaksjonærer.

Samtidig har norske institusjonelle investorer i stor grad stilt opp og gjort denne transaksjonen mulig. Rundt halvparten av de godt over femten milliarder kroner som Telenor har hentet inn, kommer fra Norge. Det betyr at det blir et balansert forhold mellom norske og utenlandske aksjonærer blant de nye eierne i selskapet. Telenor blir en meget viktig børsnotert aksje for hele det norske egenkapitalmarkedet, og Oslo Børs får en tung IT-aksje inn på sin markedsplass.

Gjennom selve børsnoteringsprosessen har Telenor møtt kapitalmarkedet på en helt ny måte, og ledelsen har møtt investorer verden over. De nye eierne vil følge Telenor nøye, og jeg tror mange av dem vil ha klare meninger om hvordan selskapet bør utvikle seg.

Som deleier i Telenor vil Staten legge vekt på en profesjonell og forutsigbar opptreden.

Noen mener at prisen på aksjene er for lav. Som forvalter av statens eierskap i selskapet må jeg vurdere dette ut fra hva som er det viktigste formålet ved børsintroduksjonen. Vi kunne gjerne sett en høyere pris, men det er viktigst å holde fast ved selve hovedmålet: Selskapet blir nå børsnotert, med titusener av nye eiere. Børsnoteringen har gitt Telenor en ny plattform som aktør og samarbeidspartner. Nødvendig kapital er hentet inn. Og det norske aksjemarkedet har fått et meget spennende tilskudd.

Aksjemarkedene svinger, noe som ikke minst ble understreket i informasjonskampanjen om aksjesalget. Ingen kjenner kursene verken om en uke, en måned eller ett år. Av hensyn til de vanlige småsparerne som har kjøpt aksjer – mange kanskje for første gang – ville jeg faktisk vært mer engstelig dersom vi hadde solgt når markedet var på topp.

Staten eier fortsatt over tre fjerdedeler av aksjene i Telenor. I denne transaksjonen er selskapets eierkapital utvidet ved å få inn mange nye eiere, og staten har ikke solgt aksjer. Som stor aksjonær i Telenor vil staten ha stor interesse av kursutviklingen fremover.